PREDSJEDNIK RH ZAVRŠIO SLUŽBENI POSJET EGIPTU

Tekst: N. Jelić

Foto: F. Glas

Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji boravi u službenom posjetu Arapskoj Republici Egiptu, sastao se u utorak, 7. veljače, 2023. u Kairu s predsjednikom egipatske Vlade Mostafom Madboulyem te s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Hanafyem Gebalyem.

S predsjednikom Vlade Arapske Republike Egipta Mostafom Madboulyjem predsjednik Milanović održao je tête-à-tête susret nakon kojeg je uslijedio bilateralni sastanak s predstavnicima hrvatskim i egipatskog izaslanstva.

Službeni posjet Arapskoj Republici Egiptu Predsjednik Republike Hrvatske završio je u egipatskom Parlamentu i susretom s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Arapske Republike Egipta dr. Hanafyjem Gebalyjem.

U fokusu današnjih razgovora bili su bilateralni odnosi dviju država, pri čemu se najviše razgovaralo o gospodarskim odnosima i mogućnostima daljnjeg jačanja ekonomske suradnje Hrvatske i Egipta. Prvenstveno se pri tome govorilo o suradnji na području turizma i energetike, te o mogućim ulaganjima u industrijskim zonama na području Sueza. Na razgovoru s predsjednikom Vlade naglašeno je kako međusobni ekonomski odnosi ne prate dobre političke odnose između dviju zemalja. Ulazak Hrvatske u Schengen i  eurozonu istaknuti su kao dodatni poticaj za razvoj trgovinske razmjene i veće prisustvo egipatskih tvrtki na europskom tržištu.

Uz Predsjednika Republike Hrvatske na sastancima su bili predstojnik Ureda predsjednika Orsat Miljenić, veleposlanik Republike Hrvatske u Arapskoj Republici Egiptu Tomislav Bošnjak, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i posebni savjetnik Predsjednika za ekonomiju Velibor Mačkić.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon