PREDSJEDNIK RH ZATRAŽIO DA DRŽAVA OSIGURA JEDNAKOST ZA OSOBE S INVALIDITETOM

Tekst: N. Jelić

Foto: HZJZ

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom predsjednik Republike Zoran Milanović obratio se video porukom Stručnom skupu pod nazivom „Izazovi studenata s invaliditetom tijekom visokog obrazovanja“, a koji je  organizirala pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak. Sadržaj video poruke obraćanja Predsjednika Republike sudionicima online konferenciji, koja je održana u petak, 4. prosinca 2020., objavljujemo u nastavku:

„Poštovana pravobraniteljice za osobe s invaliditetom gospođo Slonjšak,

drage sudionice i sudionici konferencije, iznimno mi je drago što vas mogu pozdraviti na ovoj stručnoj konferenciji o izazovima studenata s invaliditetom tijekom visokog obrazovanja, a kojom obilježavamo i Međunarodni dan osoba s invaliditetom.

Vjerujem kako je posebno važno dati punu podršku svim aktivnostima koje vode traženju rješenja za osiguravanje ravnopravnog uživanja svih ljudskih prava osoba s invaliditetom. Država mora jamčiti ostvarivanje tih prava te osigurati da osobe s invaliditetom grade svoj život u jednakosti. Zajedno moramo stvoriti uvjete za jednake mogućnosti kako bi i osobe s invaliditetom mogle dati svoj puni doprinos. Siguran sam kako bi tako bili jednostavno – bolje društvo. I ja, kao i vi, želim društvo bez prepreka i bez stereotipa. No, do toga nećemo doći bez obrazovanja. Obrazovanja koje uključuje svakoga i obrazovanja koje podrazumijeva pristupačnost svakome.  Pod time ne mislim samo na pristupačnost u fizičkom smislu, već i na razumnu prilagodbu.

Trebamo obrazovanje koje prilagođava, ali koje se i prilagođava, pritom ne ugrožavajući i ne snižavajući akademske standarde za bilo koga, pa tako ni za studente s invaliditetom. Za studente je potrebno osigurati sustavnu podršku te jasnu zakonsku regulativu koja će poticati njihovu neovisnost i otkloniti svaku diskriminaciju.  To je naša zajednička odgovornost i nadam se naš zajednički cilj. Ova konferencija samo je jedan mali korak na putu prema potpunoj osviještenosti o ovim važnim temama i rješenju mnogih izazova.

Moju podršku imate. Želim vam uspješan rad i hvala vam!“

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon