PREDSJEDNIK RH ZAPOČEO SLUŽBENI POSJET EGIPTU OBILASKOM HRVATSKOG MEMORIJALNOG GROBLJA U EL SHATTU

Tekst: N. Jelić/Panopticum

Foto: Filip Glas

Obilaskom Hrvatskog memorijalnog groblja u El Shattu, predsjednik Milanović započeo je nedjelju, 5. veljače 2023. službeni posjet Arapskoj Republici Egiptu u koji je stigao sa suprugom na poziv egipatskog predsjednika Abdela Fattaha El-Sissija. Tom prilikom je predsjednik RH na Hrvatskom memorijalnom groblju u egipatskom El Shattu položio vijenac i zapalio svijeću u spomen na više od 800 hrvatskih izbjeglica koji su tijekom zbjega preminuli i tamo pokopani.

Hrvatsko memorijalno groblje nalazi se na mjestu gdje je bio izbjeglički logor El Shatt, u pustinji na poluotoku Sinaju, a u kojemu je bilo smještano gotovo 25 tisuća hrvatskih izbjeglica, uglavnom iz Dalmacije, koji su tijekom Drugoga svjetskog rata evakuirani u Egipat i tamo proveli 18 mjeseci. Nakon obilaska Memorijalnog groblja, predsjednik Milanović susreo se s guvernerom Gubernije Suez Abdulom Majidom Saqrom i zapovjednikom 3. armije egipatske vojske general bojnikom Shereefom Goudom Elaraishyijem.

Uz predsjednika Milanovića i suprugu bili su predstojnik Ureda Predsjednika Republike Orsat Miljenić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić te veleposlanik Republike Hrvatske u Arapskoj Republici Egiptu Tomislav Bošnjak.

Tijekom boravka na Sinaju predsjednik Milanović posjetit će i grad Ismailiju gdje je predviđen sastanak s Upravom Sueskog kanala na čelu s predsjednikom Uprave admiralom Ossamom Rabiejem gdje će predsjedniku Republike biti prezentiran rad Sueskog kanala.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon