PREDSJEDNIK RH: VLADAJUĆA VEĆINA JE POKUŠALA IZVESTI PROCEDURALNU PREVARU U DONOŠENJU NOVOG ZAKONA O IZBORNIM JEDINICAMA

Tekst: N. Jelić

Foto: Ured predsjednika RH

Predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao je novi Zakon o izbornim jedinicama u ustavnom roku, odnosno u roku osam dana od donošenja zakona, kako je to propisano člankom 89. stavkom 1. Ustava RH koji glasi: „Predsjednik Republike proglasit će zakone u roku od osam dana od kada su izglasani u Hrvatskom saboru“. Zakon o izbornim jedinicama izglasan je u Hrvatskom saboru 28. rujna, a predsjednik Republike Zoran Milanović potpisao ga je 3. listopada 2023., dakle sve po Ustavu RH i poštujući ustavni rok.

Pravo je pitanje zašto je novi Zakon o izbornim jedinicama u Hrvatskom saboru izglasan tek 28. rujna i zašto je saborska većina pri tome u zakon ugradila 1. listopada kao datum stupanja zakona na snagu? Osim što nije vodila računa o okvirnim rokovima za donošenje novog zakona koje je postavio Ustavni sud, vladajuća većina je pokušala izvesti proceduralnu prevaru tako što je propisala 1. listopada kao datum stupanja zakona na snagu ne vodeći računa o ustavnom roku u kojemu Predsjednik Republike proglašava izglasane zakone.

Predsjednik Republike nije pisar koji će raditi na mig Vlade kako bi ispravio politički i proceduralni  šlamperaj vladajuće većine u Hrvatskom saboru. Kao u ovom slučaju, Predsjednik Republike i ubuduće će voditi računa samo i isključivo o poštivanju slova i duha Ustava RH bez obzira na političke i proceduralne nasrtaje HDZ-a i njegovih partnera u Hrvatskom saboru.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon