PREDSJEDNIK RH U USORI: BEZ HRVATA NEMA BIH

Tekst: N. Jelić/Panopticum

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović boravi u radnom posjetu Bosni i Hercegovini a Usoru je posjetio u ponedjeljak, 15. svibnja 2023. povodom obilježavanja Dana Općine i 31. obljetnice 110. brigade Hrvatskog vijeća obrane Usora.

U prigodnom obraćanju na Svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Usora predsjednik Milanović kazao je, između ostaloga, kako želi da Bosna i Hercegovina, sa sva svoja tri naroda – Hrvatima, Bošnjacima i Srbima, što prije uđe u Europsku uniju. Nadalje, predsjednik Milanović kazao je da se u Usori vidi da je sve puno života i da ljudi ne odlaze.

Podsjetimo, 110. brigada Hrvatskog vijeća obrane Usora bila je pod nadležnošću Zapovjednog područja Vitez. U bitki na Putnikovom brdu, koja je uslijedila nakon neprijateljskog zauzimanja Doboja početkom svibnja 1992., 110. brigada HVO-a Usora postigla je značajnu pobjedu kojom je spašena usorska enklava. Zahvaljujući 110. brigadi Hrvatskog vijeća obrane Usora hrvatski narod usorskog kraja obranio je svoj zavičaj, sudjelovao u obrani Bosne i Hercegovine ratujući i na drugim bojištima.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili bivši zapovjednik 110. brigade HVO-a Usora Nikola Antunović, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana domovinskog rata HVO-a Usora Nedeljko Matošević, načelnik općine Usora Zvonimir Anđelić i predsjednik ŽO HDZ-a BiH i zastupnik u Skupštini Dobojsko-zeničke županije i Federalnom Domu naroda Ivo Tadić te su dodijeljena općinska priznanja za 2023. godinu.

Uoči svečane sjednice predsjednik Milanović održao je sastanak s predstavnicima Udruga proisteklim iz Domovinskog rata općine Usora te, u spomen na sve poginule branitelje Usore, položio vijenac ispred Spomen obilježja svim poginulim braniteljima Usore. Uz predsjednika Milanovića pri polaganju vijenca bili su predstojnik Ureda predsjednika Republike Orsat Miljenić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, veleposlanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini Ivan Sabolić,  vojni izaslanik Republike Hrvatske u Bosni i Hercegovini brigadir Davor Kiralj, umirovljeni general Ljubo Ćesić i umirovljeni visoki policijski savjetnik Marko Lukić.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon