PREDSJEDNIK RH U DRŽAVNOM POSJETU MALTI

Tekst: N. Jelić/Panopticum

Foto: Ured predsjednika

Na poziv predsjednika Republike Malte Georgea Velle, predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sa suprugom prof. dr. sc. Sanjom Musić Milanović, boravit će u dvodnevnom uzvratnom državnom posjetu Republici Malti.

Državni posjet Republici Malti Predsjednik Republike Hrvatske započet će u ponedjeljak, 11. srpnja 2022. susretom s predsjednikom Republike Malte Georgeom Vellom. Nakon ceremonije svečanog dočeka u Valletti, dvojica predsjednika održat će tête-à-tête susret, a potom će uslijediti bilateralni razgovori službenih izaslanstava Republike Hrvatske i Republike Malte. Predsjednik Milanović sastat će se i s predsjednikom Zastupničkog doma Parlamenta Republike Malte Anġlu Farrugiom, predsjednikom Vlade Republike Malte Robertom Abelom i  šefom opozicije Bernardom Grechom.

Državni posjet Predsjednika Republike Hrvatske Republici Malti uslijedio je nakon državnog posjeta predsjednika Republike Malte George Vella Republici Hrvatskoj u listopadu prošle godine s ciljem daljnjeg jačanja prijateljskih odnosa dviju država. Hrvatska i Malta imaju odlične bilateralne odnose, bez otvorenih pitanja, što su dvojica predsjednika potvrdila i tijekom boravka predsjednika Velle u Zagrebu. Očekuje se da će tijekom državnog posjeta Malti predsjednik Milanović s domaćinom razgovarati o daljnjem jačanju bilateralnih odnosa za što postoji potencijal u brojnim područjima kao i zbog činjenice da su obje zemlje smještene na Mediteranu, te da su članice Europske unije.

Na sastancima bi trebalo biti riječi i o aktualnim temama koje su na dnevnom redu EU-a, ali i temama posebno važnim za Hrvatsku: podrška Malte za ulazak Hrvatske u šengensku zonu, malteška iskustva s eurom budući da i Hrvatska uskoro postaje članica euro zone te situacija u jugoistočnoj Europi i planovi širenja Europske unije na to područje što Malta, prema ranijim riječima predsjednika Velle, podržava. Jedna od tema sastanaka bit će i aktualna sigurnosna i ekonomska kriza izazvana ruskom agresijom na Ukrajinu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon