PREDSJEDNIK RH SUDJELOVAO U JAVNOZDRAVSTVENOJ KAMPANJI „DAN CRVENIH HALJINA“

Tekst: N. Jelić

Foto: D. Andrišek

Predsjednik Republike Zoran Milanović pridružio se u petak, 3. veljače 2023. javnozdravstvenoj i edukativnoj akciji „Dan crvenih haljina“ kojom se nastoji prevenirati i podići svijest o posebnostima rizičnih čimbenika moždanog udara u žena, o pogubnim posljedicama zanemarivanja simptoma moždanog udara te potrebi promjene načina života.

Javnozdravstvena kampanja „Dan crvenih haljina“ pokrenuta je 2002 god. u SAD-u, do danas pridružilo joj se 50 zemalja diljem svijeta, a u Hrvatskoj se obilježava petu godinu zaredom. Ovogodišnja akcija održava se pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike, a organizatori su Hrvatski liječnički zbor – Hrvatsko neurološko društvo i Hrvatsko društvo za spolne razlike u neurologiji u suradnji s Gradom Zagrebom, Medicinskim fakultetom u Zagrebu i Školom narodnog zdravlja Andrija Štampar.

U svom obraćanju predsjednik Milanović rekao je da je jako teško govoriti u prilikama kao što je ova, o teškim i bolnim stvarima, pogotovo kada o njima nemaš puno saznanja. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

Osim predsjednika Milanovića obratili su se predsjednica organizacijskog odbora „Dana crvenih haljina“ prof. dr. sc. Arijana Lovrenčić-Huzjan, dekan Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Slavko Orešković, izaslanica ministra zdravstva, državna tajnica prim. dr. sc. Marija Bubaš i gradonačelnik Grada Zagreba Tomislav Tomašević. Nakon obraćanja uslijedila je revija hrvatskih modnih brendova koju su nosile žene koje su preboljele moždani udar.

Zaštitni znak Akcije je silueta žene u crvenoj haljini pri čemu crvena boja simbolizira opasnost – krvni ugrušak, ali i ljubav i odgovornost spram sebe i svojeg zdravlja. Akcijom se, između ostalog, želi educirati o simptomima i potrebi brzog reagiranja kod simptoma moždanog udara čime se smrtnost i posljedice moždanog udara mogu značajno smanjiti.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon