PREDSJEDNIK RH SUDJELOVAO NA OBILJEŽAVANJU OSNIVANJA DOMOBRANSKE PUKOVNIJE KARLOVAC

Tekst: N. Jelić

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u subotu,  12. studenog 2022. u Karlovcu na obilježavanju 30. obljetnice osnivanja 13. domobranske pukovnije „R“ Karlovac te dodijelio odlikovanja njezinim pripadnicima.  Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika Republike za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Nakon što su prikazane fotografije poginulih pripadnika pukovnije, Predsjednik je rekao kako su svi oni sanjali Hrvatsku, ali je njihov san naprasno i brutalno prekinut, no “zahvaljujući braniteljima i osloboditeljima mi imamo svoju državu”. Predsjednik je podsjetio kako se prvi puta hrvatsko domobranstvo spominje nakon Hrvatsko-mađarske nagodbe kada su domobrane vodili hrvatski časnici koji su bili odgovorni Hrvatskom saboru i caru u Beču, ali kako je vrhunac doprinosa domobrana bio u Domovinskom ratu.

Povodom obilježavanja 30. obljetnice ustrojavanja 13. domobranske pukovnije „R“ Karlovac, predsjednik Republike Zoran Milanović donio je odluke o odlikovanju. Redom Nikole Šubića Zrinskog, za iskazano junaštvo njezinih pripadnika u Domovinskom ratu, odlikovana je 13. domobranska pukovnija „R“ Karlovac. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, odlikovan Miroslav Željeznjak. Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su posmrtno Vladimir Škrtić i  Bruno Majoli te Vilim Lulić, Nikola Bakale, Cvetko Tonkli, Mijo Banjavčić, Marina Bencetić, Damir Vlašić, Damir Tuškan, Rade Gaćeša, Miroslav Župec i Dragan Fudurić, a Spomenicom domovinskog rata, za sudjelovanje u Domovinskom ratu, odlikovan je Dubravko Stavljenić.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili pomoćnik zapovjednika za političku djelatnost tijekom djelovanja Pukovnije Krunoslav Perković, gradonačelnik Grada Karlovca Damir Mandić, zamjenica županice Karlovačke županije Vesna Hajsan Dolinar i izaslanik potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra hrvatskih branitelja Republike Hrvatske  umirovljeni general-bojnik Dragutin Repinc.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon