PREDSJEDNIK RH SUDJELOVAO NA OBILJEŽAVANJU DANA GRADA PULE

Tekst: Nikola Jelić

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u petak, 5. svibnja 2023. na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pule povodom Dana oslobođenja, koji se ujedno obilježava i kao Dan Grada Pule.

Predsjednik Milanović u govoru je komentirao i tragedije koje su se dogodile posljednjih dana u Srbiji zbog dostupnosti oružja te dodao kako tragični događaji u Srbiji nalažu da se ozbiljno pozabavimo s problemom oružja među ljudima.

Potom je govorio o oslobađanju Pule koja taj datum slavi kao Dan grada. Predsjednik je pritom kazao kako je Pula bila grad u kojem su Hrvati bili manjina, a da su u najvećem broju otišli oni koji nisu bili Hrvati što nije slučaj za Istru koja je bila većinski hrvatska zemlja. Međutim, Istra nikada ne bi bila slobodna i Istru nikada ne bismo slavili na ovakav način i bili ponosni na nju – zato što je uredna, organizirana, tolerantna, dvojezična – da nije bilo oružja. Milanović i poručio kako se toga ne trebamo stidjeti i djecu učiti o tome jer je to važan dio naše povijesti na koju trebamo biti ponosni.

Nadalje, za Grad Pulu predsjednik Milanović rekao je da je grad koji napreduje zahvaljujući radu i trudu jedne generacije političara i javnih ljudi, kulturnih i prosvjetnih djelatnika te urbanista. Zaključno je predsjednik Milanović još jednom poručio da oružje mora biti u rukama onih koji s njime znaju.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici govorili su predsjednica Gradskog vijeća Pule Marija Marković-Nikolovski, gradonačelnik dr. sc. Filip Zoričić, župan Istarske županije  Boris Miletić i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za središnju javnu nabavu i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Ivan Bubić te su dodijeljene i godišnje nagrade najzaslužnijim pojedincima i udrugama za doprinos razvoju Grada. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon