PREDSJEDNIK RH SASTAO SE S HRVATIMA U MAĐARSKOJ

Tekst: N. Jelić/Panopticum

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović, koji boravi u dvodnevnom službenom posjetu Mađarskoj, susreo se u petak, 20. siječnja 2023. u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Budimpešti s predstavnicima hrvatske zajednice u Mađarskoj koje je pozvao da učine sve sa svoje strane kako bi se dobri i prijateljski odnosi Hrvatske i Mađarske nastavili graditi.

Na susretu s predsjednikom Milanovićem bili su generalni konzul RH u Pečuhu Drago Horvat, zatim počasni konzul RH u Nagykanizsi Atila Kos, izvanredni i opunomoćeni veleposlanik RH u Budimpešti dr. sc. Mladen Andrlić, predsjednik Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj Ivan Gugan i njegova zamjenica Angela Šokac,  glasnogovornik hrvatske manjine u mađarskom parlamentu Jozo Solga, general bojnik Denis Tretinjak te zapovjednik Multinacionalne divizije centar u Szekesfehervaru.

Susretu su nazočili i predsjednici raznih hrvatskih samouprava u Budimpešti, načelnici hrvatskih sela i naselja u mađarskom Gradišću i Bačkoj, ravnatelj Hrvatskog kazališta u Pačuhu Slaven Vidaković, ravnatelji hrvatskih škola u Mađarskoj kao i predstavnici hrvatskih medija.

Prema popisu stanovništva u Mađarskoj iz 2011. godine, u toj državi živi 26.774 osobe koje su se izjasnile kao Hrvati, no prema podacima Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj taj broj je znatno veći i govori kako u Mađarskoj živi oko 50 tisuća Hrvata. Manjinska prava Hrvata u Mađarskoj ostvaruju se putem Hrvatske državne samouprave koja je legitimno političko i administrativno tijelo Hrvata u Mađarskoj. Savez Hrvata u Mađarskoj krovna je kulturna udruga s mrežom regionalnih društava. Ovo su dvije krovne organizacije koje okupljaju Hrvate u Mađarskoj.  Od 2014. sve manjinske zajednice u Mađarskoj imaju pravo na svog predstavnika u parlamentu, ali kao glasnogovornika, odnosno zastupnika bez prava glasa. Na parlamentarnim izborima 2022. za zastupnika hrvatske zajednice bez prava glasa izabran je Jozo Solga.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta Predsjednika Republike Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima. U prilogu teksta donosimo manju fotogaleriju s tog susreta u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Budimpešti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon