PREDSJEDNIK RH RAZGOVARAO S RATNIM ZAPOVJEDNICIMA 115. BRIGADE HVO IZ TUZLE

Tekst: N. Jelić/Panopticum

Foto: T. Bušljeta

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u četvrtak, 22. veljače 2024. ratne zapovjednike 115. brigade Hrvatskog vijeća obrane Zrinski Tuzla, ratnog zapovjednika brigade Zvonka Jurića, ratnog načelnika Stožera brigade Milenka Horvatića, ratnog načelnika Sigurnosti brigade Niku Jurića i ratnog zapovjednika bojne Antu Tomića. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

Na sastanku se razgovaralo o ratnom putu brigade HVO-a Zrinski koja je bila dragovoljačka i tada prva i jedina obrambena postrojba na području Tuzle, formirana u svibnju 1992. godine nakon što je postalo evidentno da će se agresija i rat proširiti i na područje Bosne i Hercegovine, kako su kazali predsjedniku Milanoviću ratni zapovjednici. Razlog osnivanja brigade bila je zaštita Hrvata na području Tuzle i susjednih općina Živinice, Lukavac, Lopare i Banovići, a gdje je prije rata živjelo oko 40 tisuća Hrvata, uglavnom u ruralnim predjelima. I obranili smo hrvatske ljude i prostore, rekli su zapovjednici 115. brigade HVO-a Zrinski kroz koju je prošlo gotovo 3000 branitelja, poginulo ih je 48, 64 branitelja su teško a 137 lakše ranjeno.

Zapovjednici su podsjetili i na pokušaje i pritiske da se 115. brigada HVO-a Zrinski pretvori u postrojbu Armije BiH, čemu su se oni uspješno odupirali te je brigada sve do svog gašenja bila pod izravnim zapovjedništvom Glavnog stožera HVO-a i sačuvala svoj identitet. Iako je zbog toga bilo i napetosti u odnosima s Bošnjacima, do sukoba nije došlo, što zapovjednici brigade također smatraju važnim za Hrvate na tom području BiH. Nezadovoljni su, međutim,  što se i danas u Tuzli pokušavaju umanjiti ratne zasluge njihove brigade tijekom rata u BiH.

Kako bi sačuvali istinu i podsjetili na zasluge 115. brigade HVO-a Zrinski, ratni zapovjednici najavili su svečano obilježavanje njenog osnivanja u svibnju ove godine u Tuzli te su pozvali i predsjednika Milanovića na svečanost.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon