PREDSJEDNIK RH RAZGOVARAO S PREDSTAVNICIMA ZAGREBAČKOG KINEZIOLOŠKOG FAKULTETA

Tekst: N. Jelić/Panopticum

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u utorak, 14. veljače 2023. s vodstvom Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i predstavnicima projekta ‘Aktivna Hrvatska’, koji se i ove godine održava pod pokroviteljstvom Predsjednika Republike.

Predstavnici Kineziološkog fakulteta, predvođeni dekanom prof. dr. sc. Marijem Baićem, na sastanku su kazali da novo vodstvo Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu među ciljevima svog djelovanja ima daljnje jačanje svijesti o važnosti tjelesne i zdravstvene kulture u sustavu odgoja i obrazovanja, a posebice zbog činjenice što djeca u Hrvatskoj imaju izražen problem pretilosti.

Govoreći o problemu pretilosti mladih, naveli su da je panel Kineziološkog fakulteta iz Zagreba o pretilosti djece i mladih otkrio zabrinjavajuće podatke kada je njihova prekomjerna tjelesna težina u pitanju. Hrvatska je sedma zemlja po pretilosti mladih među 39 zemalja Europe, a zabrinjavajuće je da prvih sedam mjesta drže zemlje Mediterana. Čak 42% dječaka koji žive uz more je pretilo, a djevojčice s Mediterana također su prve po pretilosti.

U tom smislu, predstavili su vodeći hrvatski sportsko-edukativni projekt ‘Aktivna Hrvatska’ koji je pokrenut 2012. godine s ciljem promicanja kulture zdravog i aktivnog života. Tijekom 10 godina projekta obiđeno je više od 100 gradova i općina diljem Hrvatske, uz više od 3800 objava u medijima s podacima, edukativnim porukama te poticanjem na bavljenje redovnom tjelesnom aktivnošću, rečeno je na sastanku. Kao glavni cilj projekta u 2023. godini istaknuli su brigu o mladima, s posebnim naglaskom na pretilost djece i mladih jer prema posljednjim podacima čak 35% osmogodišnjaka u Hrvatskoj živi s prekomjernom tjelesnom težinom.

Uz dekana prof. dr. sc. Maria Baića, na sastanku s predsjednikom Milanovićem bili su članovi nove uprave Kineziološkog fakulteta, prodekanica za nastavu doc. dr. sc. Dajana Zoretić, prodekan za međunarodnu suradnju i znanost doc. dr. sc. Tomislav Rupčić, prodekan za osiguranje i unapređenje kvalitete izv. prof. dr. sc. Ivan Segedi, predstojnik Studentskog centra za izobrazbu trenera izv. prof. dr. sc. Tomislav Đurković te predstavnici projekta ‘Aktivna Hrvatska’, autor Toni Dabinović, ambasadorica i voditeljica Renata Sopek, glasnogovornica Anela Novina, voditeljica trenerskog tima Lukrecija Dragić, trener Patrik Kramarić i mlada sportašica Anja Dabinović.

Uz predsjednika Milanovića bili su povjerenik Predsjednika za sport izv. prof. dr. sc. Željko i savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon