PREDSJEDNIK RH RAZGOVARAO S POTPREDSJEDNICOM BUGARSKE

Tekst: N. Jelić

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u četvrtak, 27. listopada 2022. u Uredu Predsjednika Republike potpredsjednicu Republike Bugarske Ilianu Iotovu, koja boravi u posjetu Hrvatskoj na poziv Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj.

Na sastanku se razgovaralo o bilateralnim odnosima dviju savezničkih i prijateljskih država, pri čemu je potpredsjednica Iotova izvijestila predsjednika Milanovića o svom boravku u Hrvatskoj. Potpredsjednica Bugarske posjetila je ranije Đakovo kako bi odala priznanje djelovanju biskupa Josipa Juraja Strossmayera koji je u povijesti odigrao važnu ulogu, kao preporoditelj, i za bugarski narod. Posjetila je i pripadnike bugarske nacionalne manjine koji žive u Hrvatskoj.

Tijekom sastanka su razmijenjena mišljenja o situaciji u jugoistočnoj Europi, uključujući perspektivu europskih integracija zemalja tog dijela Europe. Predsjednik Milanović i potpredsjednica Iotova razgovarali su i o širenju eurozone, ulasku u Schengenski prostor te o problemu migracija. Potpredsjednica Bugarske prenijela je poziv bugarskog predsjednika Rumena Radeva predsjedniku Milanoviću da službeno posjeti Bugarsku, što je i prihvaćeno.

Uz potpredsjednicu Republike Bugarske na sastanku su bili veleposlanica Republike Bugarske u Republici Hrvatskoj Genka Georgieva i pročelnica Kabineta potpredsjednice Kristiela Simeonova.

Uz predsjednika Milanovića bili su pročelnik Kabineta predsjednika Republike Bartol Šimunić, savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić i predsjednik Nacionalne zajednice Bugara u Hrvatskoj Raško Ivanov.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon