PREDSJEDNIK RH PRIMIO SLOVENSKU PREDSJEDNICU PIRC MUSAR

Tekst: N. Jelić

Foto:  Dario Andrišek

„Razgovor s predsjednicom Slovenije je bio ugodan, prijateljski i sadržajan,  prethodnica je još nizu takvih razgovora. Teme su se ticale prvenstveno naših uzajamnih odnosa“, izjavio je predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u srijedu, 1. veljače 2023. nakon svog prvog sastanka s predsjednicom Republike Slovenije Natašom Pirc Musar koja boravi u radnom posjetu Hrvatskoj.

Hrvatski Predsjednik rekao je da su, osim o hrvatsko-slovenskim odnosima, razgovarali i o situaciji u regiji te o budućnosti Inicijative Brdo-Brijuni koja je pokrenuta još u vrijeme predsjednika Josipovića na inicijativu predsjednika Pahora. Predsjednik Milanović je pojasnio kako nastavak održavanja sastanaka Procesa Brdo-Brijuni ovisi o raspoloženju i volji drugih sudionika koji u njemu sudjeluju. Isto tako, hrvatski Predsjednik dobrim smatra prijedlog da se sljedeći sastanak Procesa održi u Sjevernoj Makedoniji.

U izjavi nakon sastanka sa slovenskom Predsjednicom, predsjednik Milanović ocijenio je kako se dobra suradnja Hrvatske i Slovenije može razvijati u još boljem smjeru nego što je išla u posljednje dvije godine.

Predsjednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar, nakon sastanka s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanović izjavila je kako su oboje svjesni nekoliko neriješenih pitanja, ali da misli da će ih Hrvatska i Slovenija u budućnosti znati razriješiti.

Istaknula je kako se obavezala da će nastaviti Proces Brdo-Brijuni jer želi da Slovenija i Hrvatska, kao države koje su najviše postigle na tom području u ovoj regiji, vode dijalog s ostalim državama regije. Poslanstvo predsjednika i mene osobno kao predsjednice jest u tome da vidimo što još možemo učiniti da ljudima u ovoj regiji bude bolje. I politika ponekad mora učiniti neki korak nazad, manje se posvetiti ideološkim temama i u mladima vidjeti onu platformu koja će moći napraviti neki drugi sadržaj u tom procesu. Sama vjerujem u vladavinu prava i mislim da je vladavina prava izuzetno značajna, ne samo na nacionalnoj razini nego i u međunarodnim odnosima.

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon