PREDSJEDNIK RH PRIMIO PREDSTAVNIKE UDRUGE MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA IZ DOMOVINSKOG RATA

Tekst: N. Jelić

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u ponedjeljak, 6. ožujka 2023. s predstavnicima Hrvatske udruge medicinskih sestara/tehničara i drugih radnika u zdravstvu Domovinskog rata, udruge osnovane prošle godine s ciljem promicanja doprinosa medicinskih djelatnika u zbrinjavanju hrvatskih branitelja i svih stradalnika tijekom Domovinskog rata.

Predstavnici Hrvatske udruge medicinskih sestara/tehničara i drugih radnika u zdravstvu Domovinskog rata – predsjednica Ljerka Pavković, dopredsjednica Ruža Uremović i član Časnog suda Antun Ante Arić – predsjedniku Milanović su objasnili razloge osnivanja Udruge kazavši kako im je namjera svim medicinskim sestrama/tehničarima i drugim zdravstvenim radnicima Domovinskog rata dati snažnu podršku i zaštitu u ostvarivanju zasluženog statusa i zakonskog prava te razvijati i organizirati oblike zdravstvene skrbi za članove Udruge.

Nadalje, govoreći o ciljevima djelovanja Udruge posebno su istaknuli promicanje istine o Domovinskom ratu i to kroz pisanje osobnih svjedočanstava, održavanje stručnih skupova, educiranje učenika i studenata o Domovinskom ratu. Planirane aktivnosti odnose se i na obilježavanje važnih datuma iz Domovinskog rata, suradnju s udrugama proisteklim iz Domovinskog rata i drugim institucijama te postavljanje spomen-obilježja na zdravstvene ustanove, odnosno bolnice koje su imale važnu ulogu u zbrinjavanju i liječenju branitelja, rečeno je na sastanku.

Predsjednik Milanović podržao je aktivnosti Udruge, posebno želju da promiču istinu o Domovinskom ratu. „Što vrijeme više odmiče, više je razloga i potrebe da se govori o istini o Domovinskom ratu. Na žalost, danas je sve više lažnih tvrdnji o toj istini jer svi gledaju samo svoje interese. Zato je nužno pružiti otpor lažima tako da se govori istina, pozdravljam to što radite“, rekao je između ostalog predsjednik Milanović.

U Domovinskom ratu status hrvatskog branitelja ostvarilo je 5374 zdravstvenih djelatnika, od toga 795 liječnika i ostalih zdravstvenih VSS djelatnika, 228 medicinskih sestara i tehničara, 56 pomoćnih zdravstvenih djelatnika, 1295 ostalih djelatnika u zdravstvu. Danas, temeljem Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji, zdravstveni radnici mogu ostvariti isključivo status Sudionika Domovinskog rata koji ne podrazumijeva materijalna prava.

Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon