PREDSJEDNIK RH PRIMIO PREDSTAVNIKE HRVATSKIH MANJINA IZ JI EUROPE

Tekst: N. Jelić

Foto: T. Bušljeta

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je predstavnike hrvatskih manjinskih zajednica iz Austrije, Crne Gore, Italije, Mađarske, Sjeverne Makedonije, Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije, koji su se okupili u Zagrebu povodom održavanja 28. Foruma hrvatskih manjina. U organizaciji Hrvatske matice iseljenika Forum se održava 17. studenoga 2023. godine u Zagrebu.

Ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić predstavio je predsjedniku Milanoviću Forum kazavši kako je to stručni skup na kojem se razmatraju tematike vezane uz hrvatsku manjinu u prostoru srednje i jugoistočne Europe. Naziv teme ovogodišnjeg Foruma je „Veze hrvatskih manjinskih zajednica s obrazovnim, kulturnim i znanstvenim ustanovama u RH u desetljeću hrvatskoga članstva u Europskoj uniji“.

Kao cilj okupljanja predstavnika hrvatskih manjinskih zajednica istaknuta je valorizacija dosadašnje suradnje između obrazovnih, kulturnih i znanstvenih ustanova kako bi se učinkovitije prepoznavale potrebe hrvatskih manjinskih zajednica.Sudionici će na Forumupropitivati, između ostalog, područja kao što su pozitivne prakse proizašle iz suradnji hrvatskih manjinskih zajednica s obrazovnim, kulturnim i znanstvenim ustanovama u RH,  projekti i programi realizirani u suradnji s regionalnom i lokalnom samoupravom u RH kao i izazove u realizaciji veza s obrazovnim, kulturnim i znanstvenim ustanovama u RH.

Na sastanku su osim ravnatelja Hrvatske matice iseljenika Mije Marića bili dr. Evald Höld sa Znanstvenog instituta gradišćanskih Hrvata, dr. Stanko Horvat iz Hrvatskog kulturnog društva u Gradišću, dr. Robert Hajszan s Panonskog instituta iz Austrije, Darko Perić iz Hrvatskog nacionalnog vijeća Crne Gore, Francesca Sammartino iz Molisea, Italija, Juan Carlos Damir Murković iz Hrvatske zajednice u Trstu, Janosz Gugan iz Hrvatske državne samouprave Mađarske, Andrija Handler iz Zbirka sakralne umjetnosti Hrvata u Mađarskoj, Timea Šakan-Škrlin iz izdavačke kuće Croatica iz Mađarske, Agnesa Živković-Mandić iz hrvatskog vrtića, osnovne škole, gimnazije i učeničkog doma “Miroslav Krleža“ iz Mađarske, Slobodan Giureci Ghera iz Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj, Anka-Svetlana Facraci iz Karaševa, Rumunjska, Josip Tunić i Nenad Živković iz Zajednice Hrvata u Sjevernoj Makedoniji, Radoslav Jankovič i Kristian Maschkan iz Hrvatskog kulturnog saveza Slovačke, Đanino Kutnjak iz Saveza hrvatskih društava u Sloveniji, Koraljka Čeh iz Hrvatskog kulturnog društva u Mariboru, Katarina Čeliković iz Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata i Antonella D’Antuono predstavnica hrvatske manjine iz Molisea, Italije.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon