PREDSJEDNIK RH PRIMIO PREDSTAVNIKE HBZ AMERIKE

Tekst: N. Jelić

Foto: D. Andrišek

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u četvrtak, 27. lipnja 2024. predstavnike Hrvatske bratske zajednice Amerike koji u Hrvatskoj borave povodom organizacije i održavanja Tamburaškog festivala u Zagrebu.

U zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski 28. i 29. lipnja 2024., u organizaciji Hrvatske bratske zajednice i Hrvatske matice iseljenika te pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Zorana Milanovića, održava se Tamburaški festival „Tambura kroz generacije“. Na Festivalu će nastupiti više od 900 sudionika, roditelja i djece – odraslih i juniora svih ansambala, ali u Hrvatsku stižu i drugi članovi zajednice, po procjeni više od 1500 potomaka Hrvata iz Amerike i Kanade, kazali su predstavnici Hrvatske bratske zajednice na sastanku.

Tijekom razgovora su naveli da će ukupno 41 ansambl Hrvatske bratske zajednice iz SAD-a i Kanade, za ovu prigodu, doputovati u Zagreb kako bi sudjelovali na prvom zajedničkom Hrvatskom kulturnom festivalu članova Hrvatske bratske zajednice te svojim nastupima pokazati kako kroz svoj rad čuvaju hrvatsku baštinu.

Osim o Festivalu, na sastanku su predstavnici Hrvatske bratske zajednice informirali predsjednika Milanovića i o svojim drugim aktivnostima kao i o izazovima s kojima se susreću tijekom svog rada i djelovanja. Hrvatska bratska zajednica osnovana je 1894. godine i bratsko je dobrotvorno društvo hrvatskog iseljeništva čije je središte smješteno u Pittsburghu.

U izaslanstvu Hrvatske bratske zajednice Amerike bili su glavni predsjednik i predsjednik Izvršnog i nacionalnog upravnog odbora Edward W. Pezo, glavna tajnica/blagajnica i tajnica Izvršnog i nacionalnog upravnog odbora Bernadette M. Luketich-Sikaras, izvršni potpredsjednik i član Izvršnog i nacionalnog upravnog odbora Franjo Bertović, drugi potpredsjednik i član Nacionalnog upravnog odbora Michael J. Ricci, predsjednik Upravnog vijeća i član Nacionalnog upravnog odbora Daniel C. Kochis, tajnica Upravnog vijeća i članica Nacionalnog upravnog odbora Ruth Sepich, članovi Upravnog vijeća i članovi Nacionalnog upravnog odbora John Miksich, Robert Luketic, Edward Sambol, Wayne Vlasic i John Staresinic, urednici časopisa Zajedničar Ivan Begg i Lorraine Turkall te ravnatelj Fraternalističkih programa Derek Hohn.

Uz Predsjednika Republike bili su savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić, savjetnik Predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, ravnatelj Hrvatske matice iseljenika Mijo Marić i rukovoditeljica Službe za kulturu, obrazovanje, znanost i nakladništvo Hrvatske matice iseljenika Ivana Dvorneković.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon