PREDSJEDNIK RH PRIMIO PREDSTAVNICE CENTRA ZA OČUVANJE SJEĆANJA NA HOLOKAUST

Tekst: N. Jelić

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović razgovarao je u ponedjeljak, 12. lipnja 2023. s predstavnicama Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust, ravnateljicom Natašom Popović i tajnicom Antonijom Tomičić, koje su ga upoznale s ciljevima djelovanja kao i pokrenutim inicijativama Centra za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust.

Jedna od inicijativa o kojoj se razgovaralo na sastanku je povratak knjige „Dnevnik Anne Frank“ u obveznu školsku literaturu osmog razreda osnovne škole budući da je ta knjiga bez objašnjenja 2019. godine uklonjena s popisa obavezne lektire. Centar je pokrenuo tu inicijativu u suradnji sa splitskom Udrugom VeEDRA-a. Ravnateljica Centra pojasnila je kako su inicijativu da se „Dnevnik Anne Frank“ vrati u popis obvezne literature ranije uputili i predsjedniku Vlade RH, ministarstvima znanosti i obrazovanja, unutarnjih poslova, vanjskih i europskih poslova te Agenciji za odgoj i obrazovanje, ali za sada nisu dobili nikakvo očitovanje ni odgovor vladinih institucija.

Predsjednik Milanović je podržao tu njihovu inicijativu. Nadalje, na sastanku s predsjednikom Milanovićem ravnateljica Popović upozorila je kako do danas nije provedena odluka kojom je Grad Zagreb dao na korištenje Centru prostore u bivšoj zgradi „Prve hrvatske tvornice ulja d.d.“. Iako je taj prostor dodijeljen Centru na upravljanje još 2017. godine,  Popović je kazala kako Centar još uvijek nema adekvatan prostor za provođenje programa.

Centar za promicanje tolerancije i očuvanje sjećanja na holokaust je neprofitna ustanova u kulturi utemeljena na modelu civilno-javnog partnerstva koja okuplja institucije, neprofitni i civilni sektor. Misija Centra je razvijanje platforme koja utječe na razvoj tolerantnijeg i humanijeg društvenog okruženja njegujući vrijednosti inkluzije, humanizma, pristupačnosti i raznolikosti, kazale su predstavnice Centra. Navele su kako je u pet godina rada Centar proveo niz projekata, među kojima su postavljanje 61 kamena spoticanja na židovske, romske i hrvatske žrtve ustaškog režima, produkcija opere za djecu „Brundibár“, Park tolerancije.

Uz predsjednika Milanovića na sastanku su bili savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić, savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković i posebni savjetnik Predsjednika za kulturu Zdravko Zima.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon