PREDSJEDNIK RH PRIMIO PREDSTAVNIKE ZASTUPNIČKOG DOMA REPUBLIKE ČILE

Tekst: N. Jelić

Foto: D. Andrišek

Predsjednik Republike Zoran Milanović primio je u utorak, 27. veljače 2024. predsjednika Zastupničkog doma Republike Čilea Ricarda Cifuentesa Lilla koji boravi u službenom posjetu Republici Hrvatskoj.

Na sastanku su bilateralni odnosi dviju država ocijenjeni tradicionalno dobrim i prijateljskim, za što je prvenstveno zaslužan veliki broj potomaka hrvatskih iseljenika koji žive u Čileu, a čiji se broj procjenjuje na između 200.000 i 250.000. Predsjednik Zastupničkog doma Cifuentes Lillo istaknuo je kako je doprinos hrvatske dijaspore razvoju čileanskog društva i gospodarstva višestruk, pogotovo što Hrvati žive u svim dijelovima Čilea. Predsjednik Milanović kazao je kako je priča o Hrvatima u Čileu posebna i za Hrvatsku emotivna, podsjećajući kako se u to i sam uvjerio tijekom službenog posjeta toj državi.

Razgovaralo se i o gospodarskim odnosima dviju zemalja koji, iako postoje, nisu iskorišteni u potpunosti. Željeli bismo osnažiti naše veze, pogotovo što dijelimo istu viziju boljeg i pravednijeg svijeta, kako je to kazao Lillo. Na sastanku se razgovaralo i o aktualnim globalnim problemima, uključujući problem ilegalnih migracija s kojima je Čile također suočen, pa je čileanske parlamentarce zanimala i situacija s migracijama u Europi.

Uz predsjednika Zastupničkog doma Republike Čilea Ricarda Cifuentesa Lilla čileansko izaslanstvo čini još šest zastupnica i zastupnika, ujedno i članova parlamentarne skupine prijateljstva s Republikom Hrvatskom. Na sastanku u Uredu predsjednika Republike bili su voditeljica Međuparlamentarne skupine prijateljstva Čile-Hrvatska u Zastupničkom domu Sofía Cid Versalovic, zastupnice i zastupnici Vlado Mirosevic Verdugo, Catalina Del Real Mihovilovic, Pamela Jiles Moreno, Raúl Leiva Carvajal, José Miguel Castro Bascuñán i glavni tajnik Zastupničkog doma Miguel Landeros Perkic te veleposlanik Republike Čilea u Republici Hrvatskoj Cristián Edgardo Streeter Nebel i savjetnik i zamjenik veleposlanika Republike Čilea u Republici Hrvatskoj Andrés Lamoliatte.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika Republike za nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika Republike za vanjsku i europsku politiku Neven Pelicarić i tajnik Kabineta za vanjsku i europsku politiku Ureda predsjednika Republike Ivan Mutavdžić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon