PREDSJEDNIK RH PODRŽAO APEL ZA KLIMU 555 HRVATSKIH ZNANSTVENIKA 

Tekst: N. J.

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović sastao se s izaslanstvom inicijative „Znanstvenici Republike Hrvatske za klimu – Apel za sustavnu klimatsku akciju“ koja okuplja 555 hrvatskih znanstvenika, a kojoj je cilj osvještavanje problema klimatske krize i djelovanje protiv daljnjeg pogoršanja globalnih klimatskih promjena.

Izaslanstvo hrvatskih znanstvenika izrazilo je zabrinutost zbog sve očitijih posljedica klimatskih promjena i nedostatka sustavnih javnih rasprava o klimatskim temama u Hrvatskoj te, imajući na umu znanstvene spoznaje o klimatskim promjenama, njihovim uzrocima, posljedicama, prognozama i perspektivama, pozvalo na poduzimanje ambicioznih mjera kako bi se stvorili preduvjeti za sustavno i sveobuhvatno suočavanje s klimatskom krizom. Predsjednik Milanović istaknuo je važnost znanosti za održiv razvoj društva te važnost sposobnosti hrvatskih znanstvenika da pravodobno reagiraju na promjene koje se događaju u okruženju i njihovu spremnost za suočavanje s izazovima današnjice i budućnosti.

„Vrijeme je za zaokret ka najvišim standardima zaštite okoliša i prirode. Spreman sam pomoći u ostvarenju vaših zahtjeva koje u cijelosti podržavam. Moja vizija jest Hrvatska kao jedan od EU lidera u čistoj energiji, a jedan od prvih koraka u ostvarenju te vizije jest osvijestiti ranjivost Hrvatske i ključne rizike“, rekao je predsjednik Milanović.

U izaslanstvu inicijative bili sudr. sc. Nikola Biliškov, viši znanstveni suradnik s Instituta Ruđer Bošković,dr. sc. Jelena Puđak, znanstvena suradnica s Instituta Ivo Pilar,prof. dr. sc. Branko Grisogono, s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu,doc. dr. sc. Ankica Kovač, s Fakulteta strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu i dr. sc. Jelena Godrijan, znanstvena suradnica s Instituta Ruđer Bošković. Uz predsjednika Milanovića na sastanku je bio i dr. sc. Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika za energiju i klimu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon