PREDSJEDNIK RH ODLAZI NA NATO SUMMIT U VILNIUS

Tekst: Nikola Jelić

Foto: NATO

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovat će na sastanku na vrhu NATO-a koji se održava u Vilniusu, glavnom gradu Litve, u utorak i srijedu 11. i 12. srpnja 2023. godine.

Na summitu se, između ostaloga, očekuju odluke vezane uz NATO sustav obrane i odvraćanja, kao i o izdvajanjima za obranu. Tijekom summita šefovi država i vlada članica NATO-a raspravljat će i o odnosima između NATO-a i Ukrajine, uključujući u tom kontekstu i aspiracije Ukrajine za članstvo u Savezu. Također, tijekom summita bit će održan sastanak s liderima Europske unije, Australije, Japana, Novog Zelanda i Republike Koreje. Summit NATO-a završiti će inauguralnom sjednicom Vijeća NATO-Ukrajina.

Drugog dana boravka u Litvi, nakon završetka summita, predsjednik Milanović posjetit će hrvatske vojnike u NATO bazi u Rukli. Hrvatski vojnici sudjeluju tamo u misiji NATO-a „Ojačana prednja prisutnost“ i trenutno je u Rukli 180 pripadnica i pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske. Riječ je o trećem kontingentu hrvatskih vojnika (3. HRVCON) koji je u Litvu upućen u prosincu prošle godine.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon