PREDSJEDNIK RH ODAO POČAST BRANITELJIMA VUKOVARA

Tekst: N. Jelić

Foto: T. Bušljeta

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u nedjelju, 10. ožujka 2024. na obilježavanju Dana hrvatskih branitelja Vukovara. U znak zahvalnosti svim hrabrim hrvatskim braniteljima koji su izgubili život braneći Vukovar, predsjednik Milanović položio je vijenac i zapalio svijeću kod središnjeg Spomen obilježja na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru.

Podsjetimo, na današnji dan, 10. ožujka 1991. godine održano je veliko postrojavanje nenaoružanih odreda za bivšu Općinu Vukovar u Bogdanovcima. Bio je to početak stvaranja obrane Vukovara, Slavonije, ali i cijele Republike Hrvatske. Na sastanku svih braniteljskih udruga, koji je održan 2014. godine, određeno je kako će se toga datuma obilježavati Dan hrvatskih branitelja Vukovara u znak zahvale svima onima koji su se nesebično borili za slobodu u Domovinskom ratu.

Vukovar je branilo između 1800 i 2000 branitelja u samom gradu, dok je na cijelom vukovarskom bojištu pred sam pad grada sudjelovalo njih oko 6700.  U borbama za Vukovar poginulo je oko 900 hrvatskih branitelja, a nakon zarobljavanja još njih oko 600. Također, još oko 1000 branitelja je izgubilo život u borbama na širem području oko Vukovara, koje su isto predstavljale dio bitke.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon