PREDSJEDNIK RH NA PRESPA FORUMU

Tekst: N. Jelić

Foto: T. Bušljeta

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je na panel raspravi “Mir i demokracija nasuprot ratu i autokraciji” u sklopu međunarodne konferencije “Prespa forum za dijalog” koja se održala od 15. do 16. lipnja 2023. u Strugi u Sjevernoj Makedoniji. Obračajući se sudionicima panela, predsjednik Milanović iznio je svoje stavove o procesu pristupanja zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji, kao i o manjku demokratičnosti kod institucija Europske unije.

Predsjednik Milanović naglasio je da je neophodno da zemlje zapadnog Balkana, koje još uvijek nisu članice EU, budu apsorbirane u Uniju. Istaknuo je da su dugotrajni procesi pristupanja ponižavajući i da nisu prihvatljivi. “Uzmite za primjer Albaniju, oni su članica NATO-a već 14 godina. Dakle, kao članica čuvaju sve tajne NATO-a za sebe, te sudjeluju u zajedničkom stvaranju sigurnosti, pa kako to da je Albanija tako neuspješna što se tiče EU“, zapitao se predsjednik Milanović i dodao kako možda nije problem u Albaniji već u Europskoj uniji i  u „teškom i nepredvidivom procesu“ koji im je nametnut.

Predsjednik Milanović istaknuo je važnost samorefleksije prije nego što se drže predavanja drugim zemljama o ljudskim pravima i vrijednostima. Pozvao je na razmišljanje o razini demokracije unutar EU i naglasio da same institucije EU nisu u potpunosti demokratske. „Europski parlament nije demokratska institucija, ne igra po standardima nacionalnih parlamenata. Europska komisija također nije demokratska institucija, pati od kroničnog nedostatka odgovornosti i to je činjenica. Od samog izraza odabranog za denominaciju najvišeg komesarskog čina prolazi mi jeza“, kazao je.

Predsjednik Milanović također je ukazao na nedostatak odgovornosti i upitao se u čije ime i uslijed kojeg procesa se donose odluke koje utječu na život, smrt, slobodu i služenje. Izrazio je zabrinutost zbog nedostatka odgovornosti i velikih problema koji proizlaze iz ambicija birokracije, te ideje uvođenja zajedničke valute koja bi rezultirala zajedničkim dugom. „Bez toga Europa neće biti nešto što mnogi priželjkuju, nego nešto što ja sam ne želim, a to je savezna država. Savezna država u kojoj je uklonjena vlast iz nacionalnih država i prebačena potpuno u Bruxelles. To je veliki problem naše ere“, poručio je i  naglasio kako Europa ne smije postati savezna država.

Na margini konferencije, predsjednik Milanović sastao se i razgovarao s predsjednikom Crne Gore Jakovom Milatovićem, predsjednikom Republike Albanije Bajramom Begajom, predsjednikom Sjeverne Makedonije Stevom Pendarovskim te predsjednikom Vlade Republike Kosovo Albinom Kurtijem.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon