PREDSJEDNIK RH NA OBLJETNICI 144. BRIGADE HV SESVETE

Tekst: N. Jelić/PANOPTICUM

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u nedjelju, 8. listopada 2023. na obilježavanju 32. obljetnice 144. brigade HV-a Sesvete.

Predsjednik Milanović podsjetio je na ratni put 144. brigade i događaje iz 1995. godine, dva dana prije „Oluje“, kada su se pripadnici brigade trebali popeti na Dinaru, a nisu imali niti jedno terensko vozilo.

„To su okolnosti u kojima je 144. brigada, kao najzagrebačkija brigada ratovala, borila se, strepila i očekivala u nadi da će rat trajati kratko. I trajao je kratko zato jer su ljudi koji su vodili rat i vojnici, i tadašnji političari, bez obzira na političke razlike, čuvali ljudske živote“, poručio je predsjednik Milanović istaknuvši kako je dvadeset poginulih pripadnika veliki broj, ali da nisu poginuli uzaludno.

Jedna od značajnih postrojbi Hrvatske vojske, 144. brigada Hrvatske vojske, dala je značajan doprinos u Domovinskom ratu. Oformljena je 6. listopada 1991. godine i popunjena vojnicima, dočasnicima i časnicima s područja Sesveta. Njeni su pripadnici obišli mnoga ratišta, od Slavonije do južnog bojišta. Od 1991. do 1995. godine kroz brigadu je prošlo 6632 pripadnika, od kojih je 20 poginulo i preko 100 ranjeno.

Osim predsjednika Milanovića na obilježavanju su govorili predsjednik UVDR 144. brigade HV-a Sesvete Marko Bošnjak, zapovjednik 144. brigade HV-a Sesvete Vlado Čondić, izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba iz gradskog ureda Grada Zagreba za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom Sonja Vrban, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade RH Špiro Janović i zastupnik u Hrvatskom saboru i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Deur.

Povodom 32. obljetnice mobilizacije 144. brigade Hrvatske vojske ispred spomen obilježja „Majka i dijete“ položeni su vijenci i zapaljene svijeće za poginule i preminule pripadnike brigade. Uz predsjednika Milanovića bio je posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon