PREDSJEDNIK RH NA OBILJEŽAVANJU DANA ROMA

Tekst: N. J./D. M.

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović pridružio se u srijedu, 5. travnja 2023. središnjoj svečanosti obilježavanja Svjetskog dana Roma koja je održana u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

Naglašavajući važnost obrazovanja za Rome u Hrvatskoj, predsjednik Milanović prisjetio se svoga posjeta, prije osamnaest godina, jednom romskom naselju u Međimurju kada je vidio  da je naselje puno djece u vrijeme kada bi trebali biti u školi.

Nadalje, govoreći o predrasudama – koje postoje i u odnosu na Rome – kazao je da postoje u svakom društvu i da nisu uvijek same po sebi zlo te je upozorio kako s predrasudama treba biti oprezan i zaključio kako je Hrvatska domovina Roma i svih ostalih ljudi koji u njoj žive.

Svjetski dan Roma obilježava se 8. travnja. Dan je službeno proglašen 1990. godine u Serocku u Poljskoj, mjestu četvrtog Svjetskog romskog kongresa Međunarodne romske unije, u spomen na prvi veći međunarodni susret romskih predstavnika održan u Chelsfieldu kraj Londona od 7. do 12. travnja 1971. Na tom je kongresu donesena odluka o romskoj himni Đelem, Đelem (romski: Idem, idem) i odluka o zastavi. Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba) te službenim prihvaćanjem naziva ˝Rom˝, što na romskom jeziku znači čovjek.

Osim predsjednika Milanovića na središnjoj proslavi romske kulture i podizanja svijesti o problemima s kojima se Romi suočavaju govorili su predsjednica Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“ Suzana Krčmar, zastupnik u Hrvatskom saboru Veljko Kajtazi, predsjednik Međunarodne romske unije Normunds Rudevičs, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, potpredsjednica Vlade RH, izaslanica Predsjednika Vlade RH Anja Šimpraga i potpredsjednik Hrvatskog sabora i izaslanik Predsjednika Hrvatskog sabora akademik Željko Reiner. Na svečanosti su uručene i plakete povodom 15 godina rada Saveza Roma u Republici Hrvatskoj „Kali Sara“, koja je između ostalih, dodijeljena i Predsjedniku Republike.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon