PREDSJEDNIK RH NA OBILJEŽAVANJU DANA OPĆINE JELSA I BLAGDANA VELIKE GOSPE

Tekst: N. Jelić

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u ponedjeljak, 14. kolovoza 2023. u večernjim satima na svečanoj sjednici Općinskog vijeća Općine Jelsa povodom Dana Općine i blagdana Velike Gospe.

„Mala zemlja, puno otoka! Mali otoci, svi slični, a opet svi drukčiji. Svaki na svoj način poseban“, opisao je u prigodnom obraćanju predsjednik Milanović svoje viđenje hrvatskih otoka. Usporedio je otok Hvar s drugim otocima kazavši kako su svi uglavnom isti. „Na svim tim našim otocima – dugačkim, relativno visokim, izbočenim i isturenim iz mora imaš neku putanju, krećeš s neke točke, s nekog mjesta kroz neku pustopoljinu, kroz kamen“, opisao je.

Za otok Hvar predsjednik Milanović istaknuo je da je poseban i drugačiji jer, kako je pojasnio “sva njegova opisana, materijalna i u školi učena povijest je zbijena na zapadni dio otoka. Sve je tu, i antika i predantika i brončano doba, srednji vijek, novi vijek. A kada se ide prema istoku, ide se u beskraj i dolazi se negdje gdje je more i gdje prije par stotina godina nije bilo ničega. To su mjesta, između ostalih Jelsa, Humac, Poljica i na kraju Sučuraj“, dodao je.

Predsjednik Milanović se prisjetio i svojih vožnji po Hvaru biciklom, pa je opisao susret i razgovor s jednim stanovnikom Hvara kojega je sreo na cesti prema Poljicima, na prijelazu s nove ceste na staru cestu. „To je taj put u beskraj, koji gledam sa sjetom jer ga uskoro više neće biti, sve će to biti prava cesta. Uskoro neće biti mikrosredine na našim otocima”, rekao je referirajući se na činjenicu da ga čovjek s kojim je razgovarao nije ni prepoznao jer živi u svojoj mikrosredini.

Osim predsjednika Milanovića na svečanoj sjednici govorili su predsjednik Općinskog vijeća Jelse Jure Gurdulić, načelnik Općine Nikša Peronja i ministar zdravstva i izaslanik predsjednika Vlade RH Vili Beroš te su povodom Dana Općine dodijeljena javna priznanja i nagrade najzaslužnijim pojedincima i organizacijama. Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon