PREDSJEDNIK RH NA OBILJEŽAVANJU DANA GRADA SAMOBORA

Tekst: N. Jelić

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u subotu, 21. listopada 2023. na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Samobora u povodu obilježavanja Dana Grada.

U prigodnom obraćanju predsjednik Milanović naglasio je važnost iskorištavanja mogućnosti koje nam pruža članstvo u EU. „Moramo izvući maksimum za sebe jer na nama je da budemo dovoljno aktivni i domišljati u pogledu novca iz europskih fondova“ kazao je. Europska unija, prema predsjednikovim riječima, osmišljena je s ciljem pružanja novih tržišta i političke kontrole velikim državama, dok manje države dobivaju priliku za razvoj infrastrukture i poboljšanje kvalitete života kroz različite projekte. „U takvom svijetu živi Hrvatska“ dodao je Predsjednik Republike.

„Granica se vratila. Doduše ne kao bodljikava ili žilet-žica, koju je slovenska Vlada nedavno uklonila, ali sada se opet uvodi kontrola. Razumijem ih jer nemaju izbora zbog svoje unutarnje politike. Mada, na tim graničnim prijelazima sigurno neće uhvatiti one za kojima idu, a to su ilegalni migranti“ komentirao je predsjednik Milanović govoreći o uvođenju graničnih kontrola od strane Slovenije. Predsjednik Republike smatra da ilegalni migranti neće prelaziti granicu s transparentima, već će se kretati tamo gdje nema kontrole.

„Međutim, to je lekcija kako bi se podsjetili da je Europska unija, prije svega, savez nacionalnih država koje imaju svoju povijest, identitet i karakter, ali i strahove“ poručio je i dodao kako je Europa bez granica nemoguća. Pritom je naglasio važnost održavanja stanja bez graničnih kontrola. „Skoro smo 8 mjeseci bili bez graničnih kontrola i bit će toga opet, situacija će se promijeniti, doći će neka nova kriza. Mi trebamo činiti sve što je moguće da svijet bude što mirniji, bez rata, razaranja i užasa jer od toga naša država živi i prosperira“, kazao je Predsjednik Republike.

Kad je riječ o Samoboru, predsjednik je istaknuo njegovu dugu tradiciju kao grada obrtnika i industrije, te izrazio želju da Samobor i dalje bude na vrhu i da se mjeri s najuspješnijima.

Osim predsjednika Milanovića na svečanosti su govorili predsjednik Gradskog vijeća Grada Samobora Miran Šoić, gradonačelnica Samobora Petra Škrobot, gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković i predsjednica Skupštine Zagrebačke Županije Martina Glasnović, a u sklopu svečane sjednice Gradskog vijeća uručena su javna priznanja istaknutim građanima koji su svojim radom i trudom zadužili Samobor.

Uz predsjednika Milanovića bila je savjetnica Predsjednika za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon