PREDSJEDNIK RH NA OBILJEŽAVANJU 32. OBLJETNICE HRVATSKOG VOJNOG UČILIŠTA

Tekst: N. Jelić/Panopticum

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u srijedu, 20. prosinca 2023.  na svečanom obilježavanju 32. obljetnice Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“.

U svom je govoru posebno istaknuo važnost obrazovanja i znanja u vojsci.  Također, predsjednik Milanović je svima na HVU-u zaželio sretan Božić, kao i sretnu i uspješnu Novu godinu.

Na svečanosti je govorio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić koji je kazao kako u vrijeme značajno promijenjenih sigurnosnih paradigmi više nego ikad moramo biti svjesni koliko je vojno obrazovanje bitno, ali i zahtjevno i specifično.

Osim Predsjednika Republike i ministra obrane, na svečanosti su govorili zapovjednik HVU-a general-bojnik Slaven Zdilar i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj.

Povodom obilježavanja Dana Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“, Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović donio je na temelju svojih ustavnih i zakonskih ovlasti Odluke o odlikovanju, promicanjima i pohvalama.

Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovom ustroju i razvitku, odlikovan je brigadir Marijan Kretić, dok je brigadir Ivica Pejaković odlikovan Redom bana Jelačića za osobite vojne zasluge u ustroju i razvitku Oružanih snaga Republike Hrvatske.

Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru, odlikovani su pukovnik Dragan Barić i časnički namjesnik Zlatko Vitić.

Redom hrvatskog pletera, za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su brigadir Darko Marković, kapetan fregate Tino Sumić, pukovnik Željko Đurković, časnički namjesnik Siniša Šurmin, stožerni narednik Robert Čanić, stožerni narednik Jozo Milardović i stožerni narednik vojni specijalist Ivan Triplat.

Spomenicom domovinske zahvalnosti, za časnu i uzornu službu, odlikovani su brigadir Mate Radoš, brigadir Ante Samardžić, brigadir Božo Vukasović, pukovnik Dragan Barić, bojnik Drago Mitrović, bojnik Siniša Pavličić, bojnik Damir Petrović, stožerni narednik Goran Horvat, stožerni narednik Željko Kuzmanović i namještenik Erol Bošnjak.

U čin bojnika promaknuti su satnici HrvojeHeštera i Leopold Gelemanović. Prvi časnički čin poručnice/poručnika dodijeljen je za četiri kadetkinje i kadeta (jedna kadetkinja i tri kadeta) diplomskih i preddiplomskih sveučilišnih studijskih programa 16. i 17. naraštaja Vojnog pomorstva, Vojnog inženjerstva te Vojnog vođenja i upravljanja i to Mateji Bjelobrk, Marku Katiću, Dominiku Kuniću i Mariju Pasleru.

Za ostvarene natprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća, pohvalom vrhovnog zapovjednika pohvaljen je satnik vojni specijalist Zdravko Šoltić.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, posebni savjetnik Predsjednika za veterane Domovinskog rata Marijan Mareković, pročelnik Vojnog ureda u Kabinetu za obranu i nacionalnu sigurnost Ureda predsjednika Ivica Kranjčević i pobočnik Predsjednika Vlado Čulina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon