PREDSJEDNIK RH NA ISPRAĆAJU HRVATSKIH VOJNIKA U POLJSKU

Tekst: N. Jelić

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović sudjelovao je u ponedjeljak, 17. srpnja 2023. na svečanom ispraćaju 12. hrvatskog kontingenta koji će se pridružiti ojačanoj prednjoj prisutnosti u Republici Poljskoj u sklopu NATO aktivnosti eFPBG-POL.

U svom govoru, predsjednik Milanović je istaknuo važnost profesionalizma i predanosti hrvatskih vojnika i vojnikinja koji će obavljati svoj zadatak u Poljskoj. „Budite kao vojnici, izgledajte kao vojnici, ponašajte se kao vojnici, upravo onako kako sam vidio da se ponašaju i izgledaju naši cure i dečki u Litvi prije nekoliko dana“ kazao je.

Predsjednik je istaknuo da je prva i najvažnija zadaća hrvatskih vojnika obrana domovine te je pozvao na njihovu lojalnost prema domovini u svakom trenutku. „Vaš prvi zadatak i zadaća, naravno uz lojalnost saveznicima, je obrana domovine. To ne mogu dovoljno puta i dovoljno glasno naglasiti i istaknuti“ poručio je.

Također, ukazao je na poštovanje koje Hrvatska pridaje svojim obvezama te naglasio važnost kulture poštivanja dogovora: „Mi svoje obaveze poštujemo, ne doživljavamo ih olako. Kada nešto potpišemo i nešto kažemo toga se držimo, to je u našoj kulturi“.

Govoreći o NATO-u naglasio je da je to vojni savez koji zahtijeva ozbiljnost i odanost prema obvezama. „Dio smo jednog saveza i pripremate se i uvježbavate se za slučaj krajnje nužde, potrebe da se nekome priskoči u obranu prema članku 5. ugovora o NATO savezu. To nije nikakva politička igraonica, to je savez vojski“ kazao je i dodao kako je jedan od ciljeva njihovog angažmana u Poljskoj upoznavanje i suradnja sa saveznicima.

Novi hrvatski kontingent od 69 pripadnika se upućuje u Poljsku danas, a sastoji se od samohodne haubičke bitnice, zapovjedne satnije, nacionalnog elementa potpore, mobilnog medicinskog tima te stožernog osoblja u zapovjedništvu borbene grupe i NATO zapovjedništvu multinacionalnog korpusa Sjeveroistok. Pripadnike OSRH koji odlaze u Poljsku ispratili su i brojni članovi njihovih obitelji koji su došli u vojarnu Bilogora u Bjelovaru.

Uz predsjednika Milanovića bili su savjetnik Predsjednika za obranu Ivica Olujić, pročelnik Vojnog ureda Predrag Stipanović i pobočnik Predsjednika Vlado Čulina.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon