PREDSJEDNIK RH I STJEPAN MESIĆ U ISTRI NA OBILJEŽAVANJU PROŠTINSKE BUNE

Tekst: N. J./Panopticum

Foto: Ured predsjednika

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je na obilježavanju 100. obljetnice Proštinske bune, slamanja otpora seljaka Proštine i završetka Proštinske bune, jednog od prvih antifašističkih ustanaka u Europi koji se događao u Istri, gotovo istodobno kada se u susjednoj Labinštini odvijao pokret rudara poznat kao Labinska republika.

Obilježavanje 100. godišnjice pobune seljaka Proštine protiv terora talijanske imperijalne vlastiodržalose kod spomenika Proštinskoj buni u Marčani kod kojeg je predsjednik Milanović položio vijenac i zapalio svijeću.

U prigodnom obraćanju Predsjednik Republike rekao je da je za ovaj, u Hrvatskoj malo poznat događaj, potrebna lekcija iz povijesti dodavši kako se o ovome, izvan Istre, malo zna. Dodao je kako Istra danas može biti ponosna na sve što je izgradila i na ono što gradi. Istaknuo je kako je priča o Istri priča o uspjehu.

Uz predsjednika Milanovića na obilježavanju 100. obljetnice Proštinske bune u Marčani sudjelovali su pročelnik Kabineta predsjednika Republike Hrvatske Bartol Šimunić, savjetnica Predsjednika Republike za ljudska prava i civilno društvo Melita Mulić te bivši predsjednik RH Stjepan Mesić.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon