PREDSJEDNICA HGZ NAJAVILA ZAVRŠNU FAZU OBNOVE ZAGREBAČKOG MUSIKVEREINA

Tekst: B. Dobrijević

Foto: L. Hoffmann

Nakon zagrebačkog potresa Hrvatski glazbeni zavod (HGZ) je u rekordnom roku napravio hitnu sanaciju zgrade te počeo s izradom projekta konstruktivne obnove. U ožujku 2021. godine potpisan je ugovor s Ministarstvom kulture i medija o dodijeli 57 milijuna kuna iz Fonda solidarnosti EU, a već u travnju 2021. su započeli radovi. Nakon opsežnih istražnih radova na statici zgrade i izrade projektne dokumentacije, krajem listopada prošle godine HGZ je krenuo s građevinskim radovima.

Prema riječima predsjednice HGZ-a, Romane Matanovac Vučković, po završetku radova zgrada HGZ-a koja je izgrađena 1876. godine biti će konstruktivno ojačana, a za dovršenje cjelovite obnove HGZ-u tek predstoji prikupljanje sredstava iz različitih izvora poput sredstava iz okvira Nacionalnog plana oporavka i otpornosti. Naime, za razliku od građana iz oštećenih stanova i kuća grada Zagreba, a sudeći prema dosad dodijeljenim financijskim sredstvima HGZ-u, čini se da je sve lako kada iza projekta stoji Plenkovićeva ministrica Nina Obuljen Koržinek.

Podsjetimo, za pet godina HGZ će slaviti 200 godina neprekidnog djelovanja. Povodom toga u pripremi je drugi po redu koncert pod nazivom „Glazba glasnija od potresa“ u koprodukciji s HRT-om kojeg će ugostiti koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog 22. ožujka 2022. kao svojevrsni podsjetnik na zagrebački potres.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon