NOVOIMENOVANA PREDSJEDNICA EU SUDA ZA LJUDSKA PRAVA POSJETILA ZAGREB

Tekst: Panopticum

Foto: Ministarstvo pravosuđa

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica sastao se u četvrtak, 16. veljače 2023. u Zagrebu s predsjednicom Europskog suda za ljudska prava Síofrom O’Leary koja je tom prilikom pozdravila napredak RH u izvršenju presuda tog suda, ali i ukazala na dugotrajnost postupaka. O’Leary je to bio prvi službeni posjeti nekoj članici Vijeća od preuzimanja dužnosti.

Na sastanku se razgovaralo o radu Europskog suda za ljudska prava, sekundiranju pravosudnih dužnosnika na Sud i potrebi osnaživanja stažiranja mladih pravnika te o unaprjeđenju sustava usavršavanja pravosudnih dužnosnika o pitanjima vezanima uz primjenu Europske konvencije o ljudskim pravima.

Bilo je riječi i o implementaciji odluka Suda u nacionalnu praksu, kapacitetima zatvorskog sustava i mogućnosti potpisivanja protokola 16. Konvencije. Protokol 16. Konvencije stupio je na snagu 1. kolovoza 2018. te je njime uvedena savjetodavna funkcija Europskog suda u vezi tumačenja i interpretacije Konvencije i sudske prakse.

Ministar Malenica istaknuo je da Republika Hrvatska trenutno analizira zakonodavni okvir kako bi se utvrdile zakonske promjene za primjenu tog instituta u hrvatski pravni sustav i odredili sudovi koji bi mogli podnositi takve zahtjeve Sudu.

Predsjednica O’Leary pozdravila je napredak Republike Hrvatske u izvršenju presuda Europskog suda za ljudska prava te ukazala na nužnost unaprjeđenja učinkovitosti pravosuđa budući da se većina zahtjeva iz Hrvatske odnosi na članak 6. Konvencije i dugotrajnost postupaka.

Ministar Malenica to je potvrdio, ali i prezentirao aktivnosti koje Ministarstvo pravosuđa i uprave poduzima kako bi se povećala učinkovitost rada sudova: izmjene i dopune procesnih zakona – Zakona o parničnom postupku i Zakona o kaznenom postupku kojima je uvedena elektronička komunikacija i tonsko snimanje te implementaciju Akcijskih planova za unaprjeđenje učinkovitosti pravosuđa u kojima je naglasak stavljen na rješavanje predmeta starijih od pet godina.

Uz to, na sastanku se razgovaralo o kapacitetima zatvorskog sustava i broju predmeta koje Sud zaprima u vidu povrede Konvencije. Pozdravljeni su napori koji se poduzimaju za širenje kapaciteta kaznenih tijela, uvođenje elektroničkog nadzora za uvjetni otpust i istražni zatvor, te je ukazana nužnost unaprjeđenja i ubrzanja postupka kod upućivanja na izdržavanje kazne zatvora.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon