PREDSJEDNICA EK POSJETILA NASTAVNO SREDIŠTE ZA OSPOSOBLJAVANJE HRVATSKIH VATROGASNIH SNAGA

Tekst: N. Francetić

Foto: HVZ

Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva sa sjedištem u Vučevici u četvrtak, 28. rujna 2023. su posjetili predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, predsjednik Predsjedništva Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban, načelnik Općine Klis Jakov Vetma, županijski zapovjednici s područja priobalja te ostali predstavnici područne i lokalne samouprave.

Župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban istaknuo je važnost ovog projekta, ne samo za Dalmaciju, već i za puno šire područje Hrvatske, ali i cjelokupnog jadranskog bazena.

Voditeljica projekta „Firespill“ Helena Brčić upoznala je prisutne s pripremama i fazama izvedbe projekta te je istaknula da uskoro kreću radovi na ostalim objektima i smještajnim kapacitetima centra.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković pozdravio je predsjednicu Europske komisije u ime 150.000 hrvatskih vatrogasaca koji gaje tradiciju dugu 160 godina. Istaknuo je da će ovaj Nastavni centar ojačati kapacitete Hrvatske za borbu protiv požara, ali i svih drugih nedaća.

Predsjednica Komisije Ursula van der Layen u zahvali je istaknula kako dolazi iz Donje Saske, pokrajine poznate po dobrovoljnom vatrogastvu te je upoznata sa značajem vatrogastva za zajednicu, ne samo u operativnom smislu.

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković kazao je kako su za vrijeme mandata ove Vlade povećana ulaganja u vatrogastvo čime smo postali lideri po opremljenosti u većem dijelu Europe te je podsjetio kako je preustrojem Hrvatske vatrogasne zajednice u središnji državni ured pozicija vatrogastva u RH dodatno ojačana.

Podsjetimo, kroz poziv za strateške projekte iz programa prekogranične suradnje INTERREG Italija – Hrvatska proveden je projekt pod nazivom FIRESPILL. Nositelj i vodeći partner projekta koji okuplja ukupno 14 partnera iz Italije i Hrvatske je Javna ustanova RERA S.D. za koordinaciju i razvoj Splitsko-dalmatinske županije, a jedan od partnera je i Splitsko-dalmatinska županija.

Cilj projekta je povećanje kapaciteta organizacija hitnih službi u svrhu poboljšanja prekogranične učinkovitosti kod rješavanja prirodnih katastrofa i katastrofa uzrokovanih ljudskim djelovanjem, smanjujući izloženost stanovništva utjecaju opasnosti te povećavajući sigurnost hrvatskog i talijanskog Jadranskog bazena poboljšavanjem mjera i instrumenata za prevenciju i upravljanje u hitnim slučajevima.

Proračun FIRESPILL projekta iznosio je više od 20,5 milijuna eura, od čega se više od 10 milijuna eura odnosi na aktivnosti u Splitsko-dalmatinskoj županiji, u najvećem dijelu na gradnju i opremanje Nastavnog regionalnog središta za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva u Vučevici.

Nastavno regionalno središte za osposobljavanje operativnih snaga sustava vatrogastva sa sjedištem u Vučevici, najznačajniji je infrastrukturni segment projekta. Njegova uspostava predstavlja središnju administrativnu i logističku bazu za specijalne vatrogasne postrojbe te pomorske incidente u projektnom području. U njemu će se smjestiti i održavati vatrogasna vozila i oprema, formirati zapovjedni i komunikacijski centar i učenički dio kao integralni dio objekta. Značajan dio površine Nastavnog središta zauzimaju poligoni za obuku koji uključuju požarnu kuću i simulatore za intervencije u zračnom, cestovnom i željezničkom prometu te simulator za plamene udare.

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon