PREDBOŽIĆNI TJEDAN DONOSI VELIK BROJ AKTIVNOSTI EU ZASTUPNIKA

Tekst: Panopticum

Foto: Daina le Lardic

Predbožićni tjedan u među činovničkom svitom u EU biti će poprilično radan. Naime, u Bruxellesu se sastaju čelnici država članica EU-a, u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta. Već u nedjelju, 12. prosinca i u ponedjeljak, 13. prosinca 2021. u Bruxellesu se sastaju ministri poljoprivrede i ribarstva. Ministri će pokušati postići dogovor o ribolovnim mogućnostima za 2022. u vodama EU-a i izvan njega te u Sredozemnom i Crnom moru. Ministri će također nastojati  usvojiti zaključke o novom planu za nepredvidive situacije u vezi sa sigurnošću opskrbe hranom, te raspravljati  o politikama na temu nepoštene trgovačke prakse u lancu opskrbe hranom. Osim toga, ministri će razgovarati o  odnosima EU-a i Afrike, zatim o središnjoj Aziji i Venezueli.

Izvan protokola u Bruxellesu, Francuski predsjednik Emmanuel Macron, čija zemlja od 1. siječnja 2022. preuzima rotirajuće predsjedništvo Vijećem EU-a, u ponedjeljak, 13. prosinca 2021. će u Budimpešti razgovarati s čelnicima četiriju zemalja Višegradske skupine – Poljskom, Mađarskom, Češkom i Slovačkom.

Zastupnici će u utorak, 14. prosinca 2021. raspravljati o ruskim prijetnjama Ukrajini u svjetlu rastuće zabrinutosti zbog moguće ruske invazije na tu zemlju. U raspravi će sudjelovati visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurosnu politiku Josep Borrell. Dan kasnije će zastupnici EU o tom pitanju izglasati rezoluciju. Isti dan će zastupnici glasati o novom međunarodnom instrumentu koji omogućava ograničavanja pristupa javnim nabavama u EU-u za tvrtke iz trećih zemalja koje ne dopuštaju europskim tvrtkama da sudjeluju u njihovim javnim nabavama. To bi, između ostaloga, bitno ograničilo sudjelovanje kineskih tvrtki u javnim nabavama u zemljama EU-a jer se europske tvrtke ne mogu ravnopravno natjecati u Kini.

U srijedu, 15. prosinca 2021. se održava svečanost dodjele nagrade Saharov koju Europski parlament dodjeljuje za slobodu mišljenja. Ovogodišnji dobitnik je ruski oporbeni aktivist Aleksej Navaljni, koji se nalazi u zatvoru u Rusiji. Predsjednik Parlamenta David Sassolli predat će nagradu njegovoj kćeri Dariji Navaljnoj. Istoga dana će zastupnici razgovarati o rezultatima slovenskog predsjedanja Vijećem EU–a koje završava s 31. prosincem. Također je predviđena rasprava s Komisijom o pandemiji Covida-19 i novoj varijanti virusa omikron.

Prema programu rada redoviti sastanak na vrhu čelnika država članica održat će se u četvrtak, 16. prosinca 2021. i trajat će jedan umjesto uobičajena dva dana. Razlog za je to što se dan prije, u srijedu, 15. prosinca 2021. održava samit EU-a sa zemljama Istočnog partnerstva. Naime, dan prije na samitu EU-Istočno partnerstvo glavne teme bit će bjeloruska instrumentalizacija migranata, koje Lukašenkov režim dovodi na istočne granice Unije te sve napetija situacija oko Ukrajine, zbog gomilanja ruskih trupa na njezinim granicama. Čelnici EU-a na samitu u četvrtak, 16. prosinca 2021. na dnevnom redu imaju epidemiološku situaciju, upravljanje  krizama i otpornost, cijena energije, sigurnost i obranu, migracije i stanje u Bjelorusiji. Zastupnici će sljedeći tjedan također glasati o rezolucijama o vladavini prava u Sloveniji i Poljskoj.

Nadalje, a prema najavama, ovotjedni samit bit će prvi nakon 16 godina bez njemačke kancelarke Angele Merkel. Njemačku će prvi put predstavljati nedavno izabrani socijaldemokratski kancelar Olaf Scholz. Međutim, Scholz neće biti jedini debitant na ovom samitu. Bit će to prvi samit i za novog austrijskog kancelara Karla Nehammera i švedsku premijerku Magdalenu Andersson.

Europska komisija će objaviti niz zakonodavnih prijedloga koji se odnose na zaštitu klime i energiju. Komisija bi također trebala objaviti prijedlog revizije Šengenskog zakonika, što je bilo najavljeno za protekli tjedan. Reforma Schengena jedan od je od prioriteta predstojećeg francuskog predsjedanja Vijećem EU-a koji započinje prvog dana 2022. godine.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon