PREDAVANJE U HID O ŽIDOVSKOM PESAHU I KRŠĆANSKOM USKRSU

Tekst: R. F.

Foto: HRT

Hrvatsko-izraelsko društvo (HID) poziva svoje članove i sve zainteresirane na predavanje mr. sc. Julije Koš pod nazivom “POVIJESNO I MITSKO: usporednice židovskog Pesaha i kršćanskog Uskrsa” koje će se održati u srijedu 17. travnja 2019. u 16.30 sati u dvorani Pučkog otvorenog učilišta, Vukovarska 68  u Zagrebu.  Predavanjem će se prikazat i pojasniti drevni mitski te znanstveno-povijesni temelji i izvori ovih religijskih blagdana. Naime, unatoč vrlo različitim vanjskim značajkama proslave, osnovni naglasak obaju blagdana je zapravo istovjetan i usmjeren na eshatološke teme, što se vidi na primjerima i usporednicama kojima se Uskrs teološki nadovezuje na Pesah. Uz ovo je vezana i prividna pomičnost obaju blagdana u okviru gregorijanskog kalendara.

Nakon predavanja posjetitelji će imati prigodu u slobodnom razgovoru s Julijom Koš u predvorju dvorane upoznati se i s njezinom knjigom “Ulaznica za nebo” u kojoj autorica obrađuje sve aspekte blagdana Pesaha, od povijesnog do teološkog, te sadrži jedini prijevod Hagade – obrednika za dočekivanje Pesaha na hrvatskom jeziku uz redakturu rabina Eliezera Pape.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon