PREDAVANJE PROF. MARCELA BURIĆA O DREVNIM MOREPLOVCIMA

Tekst: D. Hrupec

Foto: Priroda

U četvrtak, 12. ožujka 2020. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu predavanje pod nazivom “Drevni moreplovci – o jedrima, veslima, mornarima… i pokojom nemani” održati će izv. prof. dr. sc. Marcel Burić u sklopu ciklusa znanstveno – popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Svako od predavanja je popraćeno člankom u časopisu Priroda, jednim od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Europi, koji izlazi od 1911. godine. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno kao podrška časopisu Priroda.

Živjeti se ne mora ali ploviti se mora, stara je izreka koja vjerno dočarava povezanost ljudi s mediteranskih obala i mora. No pitanje je kada se tim morem počelo ploviti. Dokazi za najranije plovidbe su naravno indirektni stoga je zanimljivo da oni upućuju na zaključke koji početne priobalne navigacije stavljaju u neočekivano davna vremena. Trgovina morem jedan je od mehanizama kojim su egejske civilizacije stvorile (i financirale) mnoga svoja fascinantna dostignuća. Pokušat ćemo vidjeti možemo li dokazati plovidbu u kamenom dobu, objasniti razloge tih ranih, potencijalno pogibeljnih, ekspedicija i vidjeti zašto svaka veća vodena masa, pa tako i Mediteran, krije strašne nemani.

Izv. prof. dr. sc. Marcel Burić rođen je 1973. godine u Darmstadtu u Njemačkoj. Osnovnu i srednju školu pa onda i fakultet pohađao je u Zagrebu gdje je diplomirao arheologiju, a kasnije i doktorirao na temi iz prapovijesne grane arheologije. Trenutno radi na Odsjeku za arheologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu kao izvanredni profesor na Katerdri za prapovijesnu arheologiju. Predaje kolegije vezane uz razdoblje enolitika i eneolitika, a uže polje interesa mu je razdoblje kasnog neolitika gdje se bavi dinamikom društvenog razvoja, duhovne strukture te pitanjima razvoja višeslojnih naselja u kontinentalnoj Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi kao jednom od globalnih središta naprednih tehnologija toga doba. Dopisni je član Njemačkog instituta za arheologiju, Američke asocijacije arheologa te Europskog udruženja arheologa. Vodi arheološko istraživanje na višeslojnom naselju Gradac u Bapskoj.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon