PREDAVANJE O KVANTNIM RAČUNALIMA U KIČ BOGDAN OGRIZOVIĆ

Tekst: Dario Hrupec

Foto: Priroda

Hrvatsko prirodoslovno društvo, izdavač časopisa Priroda, organizira ciklus znanstveno – popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno, a svako je popraćeno člankom u časopisu Priroda, jednim od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Europi, koji izlazi od 1911. godine. U četvrtak, 10. listopada 2019. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu predavanje će održati prof. dr. sc. Dubravko Horvat pod nazivom “Kvantna računala”.
Zadnjih se godina pojavila tendencija stvaranja znanstvenog okruženja koje, prema načelima kvantne fizike, omogućuje primjenu kvantnomehaničkih rezultata u područjima primijenjene fizike i tehnologije. Tako je stvorena sintagma kvantne tehnologije. U predavanju će biti govora o kvantnim tehnologijama i položaju kvantnih računala u okviru kvantnih tehnologija. Bit će dan i pregled kvantnih računala s nekim fizičkim i matematičkim aspektima.
Prof. dr. sc. Dubravko Horvat redoviti je profesor, sada u mirovini, na Zavodu za primijenjenu fiziku Fakulteta elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Uz nastavnu djelatnost bavi se znanstvenim radom iz teorije gravitacije i kozmologije, teorijske fizike elementarnih čestica i kvantne teorije polja.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon