PREDAVANJE O EGZOTIČNIM PODRUČJIMA FIZIKE

Tekst: Dario Hrupec

Foto: Priroda

Hrvatsko prirodoslovno društvo, izdavač časopisa Priroda, organizira ciklus znanstveno – popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju dvaput mjesečno, a svako je popraćeno člankom u časopisu Priroda, jednim od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Europi, koji izlazi od 1911. godine. U četvrtak, 30. svibnja 2019. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu znanstveno-popularizacijsko predavanje će održati izv. prof. dr. sc. Davor Horvatić pod nazivom “Egzotična područja fizike”.
Fronta fizike u zadnjem desetljeću bavi se izuzetno zanimljivim fenomenima. Neki od njih su na granici fizike crnih rupa, drugi su više iz domene svakodnevnog života. No, svaki od tih fenomena daje nam uvid u nevjerojatnu kompleksnost fizičkih pojava koja proizlazi iz temeljnih međudjelovanja. Niti koje sve povezuju su statistička fizika i fizika mnoštva čestica. Predavanje će pokriti strukturu neutronskih zvijezda, nova agregacijska stanja materije, tehnike i metode kojima se žele stvoriti nove platforme za kvantna računala te par fenomena za koje nismo ni slutili da bi mogli imati realizaciju na svakodnevnim temperaturama.
Davor Horvatić je izvanredni profesor na Fizičkom odsjeku zagrebačkog Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Glavno područje njegovog istraživanja je kvantna kromodinamika (ili teorija jake sile) na konačnim temperaturama i gustoćama materije. Pored toga, bavi se i fizikom kritičnih fenomena koja ima širok spektar interdisciplinarnih primjena u raznim granama znanosti. U slobodno vrijeme popularizira znanost: na festivalima znanosti, konvencijama znanstvene fantastike, Fotosofiji, u knjižnicama te u radijskim i TV-emisijama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon