PREDAVANJE O DALMATINSKOM BUHAČU – ENDEMU ISTOČNOG JADRANA

Tekst: R. F. / PMF

Foto: A. Jurković

Predavanje o hrvatskoj endemskoj biljci pod nazivom “Dalmatinski buhač – značajke i posebnosti ponavljajuće DNA ovog jadranskog dragulja” održati će prof. Adela Jurković u četvrtak, 13. lipnja 2019. godine u 18 sati na Rooseveltovom trgu 6, predavaonici BO1 na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu.

Dalmatinski buhač ili dalmatinska ivančica (Tanacetum cinerariifolium (Trevir.) Sch. Bip.) je hrvatska endemska biljka iz porodice glavočika (Asteraceae) koja prirodno raste na istočnoj jadranskoj obali. Već je polovinom 19. stoljeća otkrivena njegovo insekticidno djelovanje, a 1924. godine su Staudiger i Ružička identificirali aktivne tvari iz ekstrakta buhača – piretrine. Većina istraživanja na buhaču temeljila su se na proučavanju morfoloških i biokemijskih značajki, dok je citogenetički vrlo slabo istražen. Analiziran je uzastopno ponavljajući DNA koji ima važnu ulogu u staničnoj diobi, regulaciji genske ekspresije i organizaciji genoma. Identifikacija, klasifikacija i organizacija ponavljajuće DNA u genomu buhača napravljena je upotrebom sekvenciranja nove generacije (NGS) te obradom sekvenci pomoću programa RepeatExplorer i TAREAN. Okarakterizirane su tri satelitne porodice DNA: TcSAT1, TcSAT2 i TcSAT3. Rezultati na PMF-u ukazuju na veliku dinamičnost i plastičnost genoma dalmatinskog buhača, posebno u subtelomernom području. Porodice TcSAT1 i TcSAT2 pokazuju visoki stupanj polimorfizma u broju FISH-signala između pojedinih jedinki. U biljaka je plastičnost subtelomernog područja rijetka i slabo istražena, što je još jedan razlog zašto je ova biljka posebna i vrijedna istraživanja na svim razinama.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon