PREDAVANJE “EKSTREMNI SVEMIR” NA PMF

Tekst: Panopticum / D. Hrupec

Foto: Priroda

Hrvatsko prirodoslovno društvo, izdavač časopisa Priroda, organizira ciklus znanstveno-popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. U četvrtak, 21. veljače 2019. s početkom u 18 sati u dvorani B01 Biološkog odsjeka PMF-a, Rooseveltov trg 6 u Zagrebu predavanje će održati dr. sc. Tihomir Surić pod nazivom “Ekstremni svemir”.
Sve do relativno nedavno svemir smo opažali samo u vidljivoj svjetlosti, optičkom području elektromagnetskog spektra. Tako stvorena slika odražavala je gotovo nepromjenjiv, miran, uglavnom termički svemir. Otvaranjem novih prozora sredinom prošlog stoljeća – opažanjem u radiopodručju, rendgenskom i gama-području – otkriveni su siloviti procesi, slika svemira se promijenila, otvorila su se mnoga nova pitanja. Moderna astronomija danas omogućuje detekciju ne samo elektromagnetskih valova različitih valnih duljina, koji nam kao glasnici dolaze iz svemira, nego i astrofizičkih neutrina i gravitacijskih valova, kao novih glasnika burnog, ekstremnog svemira. Novi teleskopi koji nam to omogućuju smješteni su na satelitima i na tlu, pokrivaju ogromne površine, zauzimaju velike volumene vode ili leda i međusobno su povezani u velike mreže teleskopa. U predavanju će biti navedeni neki primjeri takvih teleskopa kao i najnoviji rezultati opažanja najsilovitijih procesa u svemiru s naglaskom na visokoenergijske gama-teleskope u čijoj gradnji i opažanjima sudjeluju i znanstvenici iz hrvatskih znanstvenih institucija.
Dr. sc. Tihomir Surić je fizičar, zaposlen kao viši znanstveni suradnik u Zavodu za eksperimentalnu fiziku Instituta Ruđer Bošković u Zagrebu. Bavio se različitim područjima, uglavnom teorijske visokoenergijske atomske fizike. U zadnjih se deset godina bavi uglavnom visokoenergijskom gama-astronomijom i, zajedno s kolegama s IRB-a, sveučilišta u Osijeku, Rijeci, Splitu i Zagrebu član je hrvatske grupe u kolaboracijama MAGIC i CTA iz visokoenergijske gama-astronomije.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon