PREDAVANJE “EKSPEDICIJA NA KAVKAZ”

Tekst: Dario Hrupec

Foto: Priroda

Hrvatsko prirodoslovno društvo, izdavač časopisa Priroda, jednim od najstarijih časopisa za popularizaciju prirodnih znanosti u Europi koji izlazi od 1911. godine, organizira ciklus znanstveno – popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo. Predavanja se održavaju četvrtkom, dvaput mjesečno, a svako je popraćeno člankom u tiskanom broju Priroda.

Ovog četvrtka, 18. travnja 2019. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu predavanje će održati dr. sc. Milivoj Uroić pod nazivom “Ekspedicija na Kavkaz”.

U sklopu projekta “Put ekspedicionizma” 17 članova triju odsjeka Hrvatskog planinarskog društva Željezničar iz Zagreba bili su u kolovozu 2018. u Gruziji (Svanetiji). Alpinistički i visokogorski ciljevi ekspedicije na Kavkaz bili su usponi na vrhove Ušba (4700 m), Tetnuldi (4858 m) i Lajla (4009 m). U ovom će predavanju biti opisane zanimljivosti i složena logistika putovanja, Gruzija i Turska te prethodne pripreme za samu ekspediciju koje su bile odrađene u Alpama.

Dr. sc. Milivoj Uroić nuklearni je fizičar zaposlen u Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu. Uz odlaske na nuklearna mjerenja u brojne institucije u Italiji, Francuskoj, Belgiji i Kanadi, posebno je ponosan na neutronski generator u Zagrebu, uređaj čiji je prethodnik dominantno odredio povijest Instituta Ruđer Bošković u 60-im i 70-im godinama. Kad ne špiljari, ne planinari, ne orijentira se ili ne roni pod morem, Milivoj Uroić bavi se popularizacijom znanosti, posebno popularizacijom nuklearne fizike. Jedan od glavnih hobija mu je speleologija kojom se bavi u okviru Speleološkog odsjeka HPD-a Željezničar. Prikazana ekspedicija dio je projekta “izlaska iz kutije”, odnosno proširivanja uobičajenih aktivnosti speleološkog, visokogorskog i alpinističkog odsjeka u društvu.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon