PREDAVANJE AKADEMIKA MARIA ŠLAUSA: KAKO PREPOZNATI SVETCA – FORENZIČKO ANTROPOLOŠKE ANALIZE SVETAČKIH RELIKVIJA U ZADRU

Tekst: D. Hrupec

Foto: Zadarska nadbiskupija

Hrvatsko prirodoslovno društvo organizira ciklus znanstveno – popularizacijskih predavanja pod nazivom Priroda uživo a predavanja se održavaju četvrtkom, dvaput mjesečno. Ovog četvrtka, 23. veljače 2023. s početkom u 18 sati u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića, Preradovićeva 5 u Zagrebu predavanje će održati akademik Mario Šlaus pod nazivom “Kako prepoznati svetca – iskustva vezana uz rekogniciju svetačkih relikvija u Zadru”.

U predavanju će biti predstavljeni rezultati forenzičko antropološke analize svetačkih relikvijara iz fundusa zadarske katedrale svete Stošije. Rekognicije svetačkih relikvija provode se izuzetno rijetko, jednom u nekoliko stoljeća, i ovo je prvi put da su pri tome korištene najmodernije bioantropološke, fizikalne i molekularno-genetičke analize kako bi se potvrdila ili opovrgnula autentičnost analiziranih relikvija.

Mario Šlaus rođen je 1959. Osnovao je Antropološki centar HAZU te Bioarheološki laboratorij i Osteološku zbirku HAZU. Kao forenzični antropolog sudjelovao je u 2636 pozitivnih identifikacija žrtava Domovinskog rata. Osnovao je i vodi sedam studijskih programa na Sveučilištima u Zagrebu, Zadru i Splitu. Bio je stipendist Smithsonian Institution. Državnu godišnju nagradu za znanost dobio je 2011. godine, a 2022. izabran je za redovitog člana HAZU u razredu za prirodne znanosti. Objavio je 212 znanstvenih radova i tri knjige. Spada među vodeće svjetske bioantropologe, a krase ga visoka međunarodna prepoznatljivost i ugled.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon