PRAVOSUDNA DVOCJEVKA IZGUBILA BITKU ZA ŠEFICU VRHOVNOG SUDA  

Tekst: Panopticum

Foto: Nova Tv

Vrhovni sud je u srijedu, 24. ožujka 2021. održao Opću sjednicu na kojoj je zaključio da Zlata Đurđević, kandidatkinja predsjednika Zorana Milanovića, po Zakonu o sudovima nije kandidat za mjesto predsjednika Vrhovnog suda Republike Hrvatske. Ovim zaključkom Vrhovni sud se pridružio Ustavnom sudu i izjavi premijera Andreja Plenkovića oko trenutnog izbora predsjednika Vrhovnog suda.

U medijskom referiranju oko ove teme, Plenković je napomeno, misleći pritom na Zlatu Đurđević, da osoba koja ne poštuje pravni poredak ne može voditi Vrhovni sud. Obrazlažući tu tezu premijer je izjavio da je profesorica Zlata Đurđević s katedre Kaznenog procesnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu pristala biti dio protuzakonite procedure budući je znala, ili morala znati, da se treba javiti na poziv za mjesto predsjednika Vrhovnog suda. Prema Plenkovićevim riječima nema nikakve dileme da je na ovaj način Zlata Đurđević poslala poruku da ne može biti kandidatkinja za najviše pravosudno tijelo Republike Hrvatske, dozvolivši da ju predsjednik Zoran Milanović provuče kroz blato te da na taj način samu sebe diskvalificira.

Štoviše, premijer Plenković je dodatno napomenuo da profesorica Zlata Đurđević nije bila prvi izbor predsjednika Milanovića, budući je bilo i drugih kandidata, ali je bila jedina koja je pristala biti kandidatkinja u protuzakonitoj proceduri.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon