PRAVO NA PRIZIV SAVJESTI TEMELJNO JE LJUDSKO PRAVO

Tekst: L. Poslon

Foto: SSMH

Svjetski savez mladih Hrvatska (SSMH), povodom Međunarodnoga dana priziva savjesti, podsjeća na značaj i važnost te nužnost priznavanja i zaštite instituta priziva savjesti.
Naime, pravo na priziv savjesti, koje je izraz prava na slobodu misli, savjesti i vjeroispovijesti, temeljno je ljudsko pravo, zajamčeno međunarodnim pravom, ustavima i zakonima demokratskih država. Kao pravni institut, priziv savjesti uspostavljen je tijekom Nürnberških suđenja nacističkim vođama za zločine koje su počinili u Drugome svjetskom ratu. Ono je korektiv vlasti koji štiti dostojanstvo ljudske osobe i omogućuje joj da slobodno živi u skladu s vlastitom savjesti, a ne tek forma koju je moguće izjednačiti s određenim religijskim uvjerenjima.

Nepoštivanje priziva savjesti protivno je pravu i javnome moralu, ujedno i odlika totalitarnih sustava koji ne prepoznaju neotuđivo dostojanstvo i temeljna prava i slobode svih ljudi. Diskurs kojim se priziv savjesti relativizira, u kojemu se on naziva “takozvanim”, označava kao “problematična prepreka” društvenome napretku i sredstvo “uskrate zdravstvene skrbi”, nije diskurs primjeren demokratskome društvu zasnovanom na jamstvima slobode i ravnopravnosti svih građana, već izraz neslobode i jednoumlja.

Napadi na liječničku i druge srodne profesije zbog prava na priziv savjesti, kojima svjedočimo posljednjih godina, ne pridonose javnome zdravstvu, štoviše potencijalno otvaraju put zazoru od stupanja u takve profesije. Pojedinci se ne odriču vlastitih uvjerenja kako bi pružali usluge koje se tim uvjerenjima suprotstavljaju, niti ih se na takvo što smije siliti. U Hrvatskoj svatko ima pravo na život, zdravlje i slobodu savjesti i ta je prava moguće ostvariti bez isključenja tih istih prava drugih osoba.

Institut priziva savjesti civilizacijsko je dostignuće do kojega se došlo po tragičnim iskustvima Drugoga svjetskog rata, po djelovanjima ljudi koji su zaboravili na vlastitu savjest. Očuvanje priziva savjesti pitanje je zaštite ljudskoga dostojanstva i temeljnih ljudskih prava i sloboda, ali i društva u cjelini.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon