PRAVNI PRAKTIKUM O PRIMJENI NOVELE ZAKONA O PARNIČNOM POSTUPKU

Tekst: V. S.

Foto: Informator

Godinu dana nakon početka primjene Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom postupku (NN 70/19) IUS-INFO organizira u petak, 18. rujna 2020. pravni praktikum pod nazivom “Aktualna sudska praksa u primjeni novele Zakona o parničnom postupku”. Predavači na pravnom praktikumu biti će Đuro Sessa, predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske i Dragan Katić, sudac u Građanskom odjelu Vrhovnog suda Republike Hrvatske.

Teme najavljenog praktikuma bit će praksa VSRH u oglednom postupku kao novog pravnog instituta i sporna pitanja u primjeni novele, zatim ročište na daljinu – svrha i mogućnosti u praksi, te sve u svezi s COVID-19 sa suglasnosću za dostavom elektroničkim putem i predmnijevanjem o elektroničkoj dostavi – sporna pitanja i slučajevi iz prakse. Nadalje, također će biti govora o prekidu postupka po sili zakona kada VSRH u Oglednom postupku na mrežnoj stranici e-oglasna ploča sudova objavi rješenje kojim se dopušta prijedlog za zauzimanje pravnog shvaćanja, te očitovanje stranaka i umješača o rješenju pitanja važnog za jedinstvenu primjenu prava VSRH. Osim toga, na praktikumu će biti riječi o novim odredbama s troškovima postupka s načinom izračuna troškova u hipotetskim primjerima prema noveliranim odredbama te o prelaznim i završnim odredbama ZID ZPP/19 u kojem su sve pravne osobe bile dužne zatražiti pristup informacijskom sustavu e-komunikacije sa sudovima putem ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa. Završna tema zagrebačkog pravnog praktikuma biti će noveliranje odredbi o reviziji pri VSRH obzirom na novi pravni institut – reviziji po dopuštenju, obzirom na praksu VSRH u odnosu na pravna pitanja glede kojih je dopuštena revizija ili odluci o dopuštenoj reviziji te kako je pravilno postaviti.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon