PP PAPUK – KONTINENTALNI TURISTIČKI HIT

Tekst: M. Š.

Foto: JU PP Papuk

Kažu da je Papuk najljepša planina Slavonije. Ponikla iz pitomih nizina, svojom veličanstvenošću, bioraznolikošću i bogatstvom  desetljećima mami planinare, rekreativce i izletnike u svoje zeleno-smirujuće oaze. Geološka raznolikost te bogata kulturno-povijesna baština Papuk čine posebnim i očaravajućim dijelom Republike Hrvatske.

REKORDAN RAST POSJETITELJA

U prilog tome govori i činjenica da Park prirode Papuk u prva tri mjeseca 2019. godine bilježi rekordan rast od čak 311 posto više posjetitelja u odnosu na isto razdoblje u 2018. godini. U obrazloženju statističkih podataka treba napomenuti da navedeni postoci  uključuju samo  posjetitelje koji su platili ulaznicu u Park šumu Jankovac, dok je ukupan broj posjetitelja Parka prirode Papuk višestruko veći.

SLAP SKAKAVAC

Idealnu  kombinaciju gustih stabala, bistrih izvora i neodoljivog slapa Skakavac može se pronaći na biseru Papučkog gorja  koje je od davnina  omiljeno izletničko odredište kao i odredište svih putnika željnih iskonskog mira i tišine.
Naravno, riječ je o Park šumi Jankovac, najposjećenijem lokalitetu Parka prirode Papuk koji  još uvijek ostaje najjači turistički adut parka. Osim toga, treba istaknuti da se na ovom lokalitetu nalazi i Poučna staza grofa Jankovića koja je 2006. godine dobila nagradu Zeleni cvijet Hrvatske turističke zajednice.

NOVA CESTOVNA INFRASTRUKTURA

Naime, kontinuirani rast broja posjetitelja rezultat je permanentnog ulaganja u uređenje infrastrukture, opremanje i sadržajno obogaćivanje turističke ponude u PP Papuk. Prije svega tu je projekt Geopriče UNESCO geoparka iz kojeg je financirana rekonstrukcija ceste od Slatinskog Drenovca prema Jankovcu te se nastavlja sve do granice Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. U ovom trenutku dionica do Park šume Jankovac u potpunosti je asfaltirana, a nastavljaju se radovi na ostatku dionice. Završetak radova se planira u svibnju 2019,  a upravo je završeno asfaltiranje ceste od mosta na Jankovcu do parkirališta. Time se  ispunila obostrana dugogodišnja želja JU Parka prirode Papuk i mnogobrojnih izletnika koji će nesmetano moći dolaziti i uživati u prirodi i ljepotama koje Park šuma Jankovac pruža. Svi radovi su realizirani u suradnji sa Županijskom upravom za ceste Virovitičko – podravske županije. Dakle, stari put iz smjera Slatinskog Drenovca do Jankovca je postao prošlost, a to se, kao što se može vidjeti iz brojki izletnika, pozitivno odrazilo na ukupni porast broja posjetitelja PP Papuk.

UNESCO PROJEKT

Projekt  Geopriče UNESCO geoparka obuhvaća ulaganje na nekoliko lokacija u PP Papuk koje su tematski povezane u jednu cjelinu. U tijeku  je izgradnja  Geo – info centra Voćin, adaptacija i opremanje dvorana u Kući Panonskog mora u Velikoj, montiranje elemenata Adrenalinskog parka Duboka  te izrada, nadogradnja i opremanje ukupno 6 vidikovaca. Uz to, planirana je i izrada studije upravljanja posjetiteljima te izgradnja kapaciteta vezanih uz sigurnost posjetitelja. U JU PP Papuk vjeruju  da će se provođenjem navedenih aktivnosti iz projekta značajno  poboljšati i unaprijediti posjetiteljska infrasturktura, obogatiti kvaliteta i brojnost turističkih, edukativnih i rekreativnih sadržaja.
U prilog tome govori stalni višegodišnji trend rasta broja posjetitelja, budući je upravo to potvrda da i kontinentalne destinacije koje nisu u centru turističko-medijske pozornosti mogu imati vrlo dobru posjećenost ako su sadržaji zanimljivi, a modernom infrastrukturum dostupni posjetiteljima.

Inače, ilustrirani vodič na 19 stranica po svim nacionalnim parkovima i parkovima prirode Republike Hrvatske možete pronaći na poveznici: https://drive.google.com/file/d/0B1Alo46OA_WMOEVHOHk5TWFPams/view

 

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon