POZIV ZA OBNOVU GEOGRAFSKOG ODSJEKA PMF

Tekst: Panopticum

Foto: PMF

PMF, povijesna sveučilišna institucija u središtu grada na Marulićevom trgu 19 u Zagrebu teško je oštećena u potresu koji je pogodio Zagreb 22. ožujka 2020. te je zgrada proglašena privremeno neupotrebljivom do daljnjega. U ovoj zgradi u samom srcu Zelene potkove, izgrađenoj prema projektu arhitekta Egona Steinmanna iz 1927. godine, smješten je i Geografski odsjek Prirodoslovno – matematičkog fakulteta u Zagrebu, najstariji i najveći geografski odsjek u Republici Hrvatskoj. U sklopu odsjeka djeluje i Kartografsko-tehnički centar s bogatom kartografskom zbirkom, Središnja geografska knjižnica i Laboratorij za geoprostornu analitiku i vizualizacije.

Nažalost, razorni potresi teško su oštetili zgradu te onemogućili daljnji rad studenata i znanstveno-istraživačkog osoblja na ovoj lokaciji, budući da su uništene predavaonice, laboratoriji, knjižnica, dok najveću prijetnju predstavlja napuklo centralno stubište te urušeni dimnjaci.

Prema prvim procjenama statičara i stručnjaka za sanaciju zgrade, urušenih dimnjaka, stubišta, predavaonica, laboratorija i uredskih prostorija potrebno je osigurati 4,5 milijuna kn.

Ovime PMF poziva sve Alumne, tvrtke i ustanove, prijatelje, štovatelje znanosti i geografije te sve koji žele pomoći da se uključe u akciju kako bi obnova zgrade mogla biti završena u što skorije vrijeme te kako bi se osigurali adekvatni i sigurni prostori postojećim i budućim studentima geografije i nastavila znanstveno-istraživačka djelatnost.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon