POŽARI OTVORENOG PROSTORA

Tekst: Anita Čolak

Foto HVZ

U srijedu, 2. kolovoza 2023. je proglašen ugašenim požar otvorenog prostora na otoku Čiovu – naselje Okrug Gornji, za koji je ŽVOC Split zaprimio dojavu 27. srpnja u 15:29 sati. Također, ugašeni su i požari u Kaštel Novom i u Imotskom. Aktivan je za sada jedino požar na području ulaska u Zadar iz smjera Posedarja.

Podsjetimo, na  požar otvorenog prostora na području Zadarske županije, Diklo-Kožino su upućena i dva kanadera., nakon čega je  požar na tom području lokaliziran u četvrtak, 3. kolovoza 2023. u 10 sati. Opožarena površina je 5,25 ha borove šume i šikare. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je ukupno 27 vatrogasaca sa 12 vozila iz IVP Zadar, JVP Zadar, dislokacija Zaton i DVD Pljusak-Nin. U gašenju su sudjelovala i dva protupožarna zrakoplova.

Osim toga, Županijski vatrogasni operativni centar Zadar zaprimio je dojavu o požaru otvorenog prostora na ulasku u Zadar, iz smjera Posedarja. Na gašenju požara su Javna vatrogasna postrojba Zadar sa 7 vatrogasaca i 3 vozila te Dobrovoljno vatrogasno društvo Sukošan s 3 vatrogasca i jednim vatrogasnim vozilom. Na gašenju požara sudjeluju i dva Air Tractora.

“Za sada su na terenu vatrogasci JVP Zadar i DVD Sukošan te dva protupožarna zrakoplova, a ukoliko bude potrebe, podignut ćemo još vatrogasnih snaga” – rekao je županijski vatrogasni zapovjednik Matej Rudić.

Nadalje, dana 2. kolovoza 2023. u 16:14 sati Županijski vatrogasni operativni centar (ŽVOC) Split zaprimio je dojavu o požaru na otvorenomprostoru u Kaštel Novom, predio Rudine. Požarom je zahvaćena trava, nisko raslinje i makijana površini od 2 ha. Na intervenciji gašenja požara sudjelovalo je 45 vatrogasaca sa 15vatrogasnih vozila iz IVP Split, JVP Trogir te dobrovoljna vatrogasna društva Kaštel Gomilica, Mladost, Solin i Kaštela.

Pored zemaljskih snaga na intervenciji gašenja požara sudjelovao je jedan protupožarnizrakoplov Air Tractor AT 802 koji je preusmjeren sa zadaće protupožarnog izviđanja, dvaprotupožarna zrakoplova Canadair CL 415 te specijalno željezničko vozilo ROBEL za gašenjepožara. Požar je ugašen u 20:20 sati.

Također je jučer zaprimljena dojava o požaru na otvorenomprostoru u Imotskom, naselje Grubine. Požarom je zahvaćena borova šuma i raslinje napovršini od 1,5 ha. U gašenju požara sudjelovala je JVP Imotski sa sedam vatrogasaca i trivatrogasna vozila te jedan AT 802 koji je bio na ovom području zbog protupožarnog izviđanja sjednim bacanjem vode. Požar je uspješno ugašen.

Osim požara otvorenog prostora vatrogasci su imali i požar uslijed ekplozije. ŽVOC Rijeka jučer je u večernjim satima zaprimio dojavu o eksploziji unutarobjekta u Selcu. Radilo se o istjecanju plina te trenutnog izgaranjaplinske smjese uslijed čega je jedna osobazadobila opekline. Ozlijeđena osoba je zbrinuta od strane Hitne medicinske službe. Na vatrogasnoj intervenciji sudjelovala su tri vatrogasca s jednim vatrogasnimvozilom iz JVP Crikvenica.Intervencija vatrogasaca završila je u 20:12 sati.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon