POŽARI NA OTOCIMA BRAČU I LAVDARA

Tekst: A. Čolak

Foto: HVZ

Vatrogasno operativno središte Hrvatske vatrogasne zajednice zaprimilo je nekoliko informacija o požarima otvorenog prostora koji su u petak, 16. srpnja 2021. izbili u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Dana 16. srpnja ŽVOC Split zaprimio je, preko ŽC 112 Split, dojavu o požaru na otvorenom prostoru između uvale Krušica i Blaca na južnoj strani otoka Brača. Gašenje požara je otežano zbog teško pristupačnog terena. Za prijevoz vatrogasaca do požarišta korišten je brod policije.

U gašenju požara je sudjelovalo 60 vatrogasca sa 15 vatrogasnih vozila iz DVD-a Milna, Supetar, Bol, Pučišća i Selca a dva Canadaira su preusmjerena sa požara na otoku Lavdara na ovaj požar. Gašenje požara je u tijeku.

ŽVOC Zadar  je istog dana zaprimio dojavu o požaru raslinja na otoku Lavdara koji se nalazi istočno od mjesta Sali na Dugom Otoku. Na otok je brodom upućeno 15 vatrogasaca DVD-a Sali. Požarom je zahvaćena trava. S obzirom na brzo širenje požara odlučeno je da je potrebno izvršiti evakuaciju svih osoba sa otoka. Evakuirano je oko 50 osoba (mještana i turista) sa brodovima lučke kapetanije policije i vatrogasaca. Iz JVP Zadar upućeno je 10 vatrogasaca sa 2 vatrogasna broda među kojim je na otok otišao i županjski vatrogasni zapovjednik.

Rano ujutro na požarištu su upućena 2 protupožarna zrakoplova  Canadair koji su do 06:50 sati djelovali na ovom požaru kada su preusmjereni na drugi požar. Umjesto njih na ovaj požar bit će angažiran protupožarni zrakoplov Air-tractor. U tijeku je organizacija prijevoza pripadnika Intervencijske vatrogasne postrojbe Zadar HVZ-a na otok.

Požar koji je dojavljen 15. srpnja 2021. u 15:34 sati na području Vinovca kod Marine i koji je zahvatio oko 5 ha borove šume, makije i niskog raslinja proglašen je ugašenim 16. srpnja u 12 sati.

Dana 16. srpnja 2021. ŽVOC Zadar  je zaprimio informaciju o požaru trave, niskog raslinja i makije na području sjeverno od mjesta Vrana na minski sumnjivom području na području brda Debeljak. Požar se u popodnevnim satima proširio i na dio koji nije minski sumnjiv pa je zatraženo angažiranje 2 protupožarna zrakoplova Canadair te 25 vatrogasaca sa 11 vatrogasnih vozila iz JVP i DVD Biograd te DVD-a Pakoštane i Drage. Požar je ugašen 17. srpnja u 06:14 sati, a opožarena površina još nije procijenjena.

Zbog vremenskih prilika koje pogoduju izbijanju požara, HVZ poziva građane na dodatni oprez. Ukoliko primijetite požar ili dim, odmah zovite vatrogasce na 193.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon