POŽAR U ZALEĐU TROGIRA OSTAVIO ZA SOBOM SPALJENU ZEMLJU

Tekst: Panopticum/N. Francetic

Foto: HVZ

Obzirom na relativno dobru situaciju na požaru kod Segeta Gornjeg u tijeku je saniranje i čuvanje terena te otpuštanje vatrogasnih postrojbi s požarišta u svoje matične postrojbe u Zadar i Dubrovnik. Naime, tijekom jučerašnjeg dana nije došlo do daljnjeg širenja požara te je za sada procijenjena površina ostala na oko 1.600 ha većinom trave, niskog raslinja, makije i borove šume te nešto maslina.

Na gašenju je u posljednja 24 sata bilo stalno angažiranooko 120 vatrogasaca sa 50 vatrogasnih vozila, što domicilnih vatrogasnih snaga Splitsko-dalmatinske županije, a što snaga koje su došle iz Ličko-senjske, Zadarske, Šibensko-kninske županije te iz 3 Intervencijske vatrogasne postrojbe HVZ-a: Split, Dubrovnik i Zadar. Za gašenje i saniranje požara iz zraka su tijekom dana bila angažirana i 3 protupožarna zrakoplova Air-tractor te 2 Canadaira. Zračne snage su korištene na način da u zraku gotovo u svakom trenutku bude neki protupožarni zrakoplov, a zbog mogućeg bržeg djelovanja jedan Canadair s posadom bio je tijekom cijelog dana stacioniran u zračnu luku Split.

Požar raslinja jučer je izbio ina otvorenom prostoru na području Krušvar kod Trilja. Njime je zahvaćeno oko 5 ha niskog raslinja te hrastove i borove šume, a zbog blizine naselja zatraženo je angažiranje jednog Canadaira te jednog Air-Tractora. Od zemaljskih snaga u gašenju požara sudjelovalo je 15 vatrogasaca sa 6 vatrogasnih vozila iz JVP i DVD-a Sinj te DVD-ovaa Trilj i Dicmo. Požar je ugašen u 18:30 sati.

Osim toga, i JVP Dubrovačko Primorje zaprimilo je dojavu 4. kolovoza u 11:00 sati o požaru na području Trnovice u blizini granice sa BiH. Požar se nošen vjetrom proširio na veće područje zahvativši većinom travu, nisko raslinje i makiju, ali bez ugrožavanja naselja. U gašenju požara sudjeluje 27 vatrogasaca sa 8 vatrogasnih vozila iz JVP-a Dubrovačko Primorje  te DVD-a Slano, Ston i Ponikve.

 

Ova web-stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Pretpostavit ćemo da se s time možete slagati, ali možete odbiti ako želite. Slažem se Opširnije...

Left Menu Icon